Лежах в леглото на мама с температура над 39 °C

...
Лежах в леглото на мама с температура над 39 °C
Коментари Харесай

Какво да правим, когато детето качи температура

Лежах в леглото на мама с температура над 39 °C и гледах по какъв начин над мен правят някакви вълшебен дейности. Малкото от това, което помня през днешния ден е, мирисът на оцет, с който обтриваха тялото ми. Като че ли и до ден сегашен чувствам миризмата му по кожата си.
Родителите опитваха с всички вероятни средства да намалят температурата ми. И тъй като става дума за началото на 90-те, разновидностите не бяха доста: щедро изпотяване, разтривате със алкохол, оцет, пиянство на малинов сироп... гушкане.
Минаха 30 години и моята щерка качи температура. Таткото отиде в аптеката, с цел да купи медикаменти, а в стаята нахлу баба – с легенче и пешкир в ръка.
Стаята се извърши с мирис на оцет...

Не – е – е!

Лесно е да се разсъждава по тематиката какво е вярно и какво да не вършиме, когато детето е с висока температура. До момента, когато това се случи.
Когато пред очите ти веслото и интензивно дете се трансформира в тъжно парцалче, си подготвен на всичко, единствено и единствено да окажеш помощ и да облекчиш положението му.
Ако сте рационални родители, би трябвало да знаете, че не всички „ бабини способи “ оказват помощ и са безвредни.
Ето за какво.

Да затоплите стаята и добре да завиете детето

Много родители завиват детето с 2 одеяла и усилват парното, с цел да го затоплят и да се изпоти.

Защо това е неприятно:

Температурата на тялото ще се намали от единствено себе си, в случай че човек стартира да се поти интензивно. Това е тъкмо по този начин. Но завиването с доста одеяла и топлият въздух могат да забавят топлоотдаването и хлапето да се прегрее още по-силно.
Най-правилното, което следва да създадат родителите е, да основат добър микроклимат към болното – ветровит и мокър въздух (около 18 градуса). Тогава детето последователно стартира да отделя и се освобождава от непотребната топлота.

Да го разтривате със алкохол или ракия

Класика, от арсенала на нашите баби. Този способ може да помогне за намаление на температурата, само че към заболяването ще се добави отравяне с алкохол или оцет (през детската кожа те елементарно проникват в организма).

Нещо студено до детето

Когато ръцете и краката на детето са бледи и ледени, студеното не оказва помощ, а вреди. Обикновено става дума за конвулсия на съдовете.

Да пробвате да свалите температурата до естествените 36,6

Ако детето е качило 38,5 (това са градусите, над които изобщо би трябвало да се подхваща нещо за понижаването ѝ) и се усеща добре - витално е, играе и се храни, изобщо не е нужно да се прави нищо в допълнение. Организмът му се бори със болестта и то сполучливо. Ако то се усеща зле и е отпуснато, отново не е нужно да я сваляте до заветните 36,6.
Ако градусите са били 39, а откакто е взело температуропонижаващи медикаменти, тя е спаднала на 37,8, това е отличен резултат. Не е нужно да продължавате да я сваляте, тъй като ще попречите на организма му да се бори с заболяването.

Да карате детето да яде на мощ

Загубата на вкус по време на болест е естествена реакция на организма. Силите му се насочват към битка с заболяването, а не към преработката на храната. Това не значи да не храните изобщо детето, само че не трябва да го карате да яде на мощ. Никога.
Това, от което то най-много има потребност, са течности – вода, чай, компот, чорба.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР