Легионът Свобода на Русия е преминал границата с руската Белгородска

...
Легионът Свобода на Русия е преминал границата с руската Белгородска
Коментари Харесай

Легионът Свобода на Русия твърди, че води ожесточена битка в Белгородска област

Легионът " Свобода на Русия " е минал границата с съветската Белгородска област и сега се водят яростни боеве, предава Sky News, представена от " Фокус ".

Твърди се, че легионът " Свобода на Русия “ е формиран от етнически руснаци, които се опълчват на режима на Владимир Путин и неговата инвазия в Украйна, добавя английската медия.

В изказване, оповестено в акаунта на украинския народен представител Юрий Мисягин в Telegram, се показва:

" В момента легионът " Свобода на Русия “ организира щурмови интервенции на територията на Белгородска област на Руската федерация. Няма ранени и починали бойци, работата върви по проект. "

Отделна обява в канал в Telegram, за който се твърди, че се ръководи от легиона, прибавя:

" Продължаваме да прочистваме къщата си от мръсотията на Путин. Води се борба, всички детайлности ще последват. За Русия! За свободата! "

Досие

Легион " Свобода на Русия ", по заявките на украински публични лица, е образуван от съветски военнопленници и доброволци, съперници на режима на Путин, незабавно след началото на военните дейности. За него стана известно като за първото военно поделение на Въоръжените сили на Украйна (ВСУ), образувано напълно от жители на Руската Федерация.

Заради неналичието на сведения за присъединяване на легиона в действителни бойни дейности неговото битие и до през днешния ден се слага под подозрение от редица публицисти, анализатори и общественици.

За пръв път за сформирането на легиона бе обявено през март 2022 г в обществените мрежи и украинската преса, а на 5 април 2022 г се състоя конференция на трима военнослужащи от легиона пред задграничните репортери. Те събщиха, че са влезнали в легиона, откакто са попаднали в украински плен, само че не прецизираха в кои тъкмо съветски бойни елементи са служили, не споделиха имената си и отхвърлиха да отговорят дали легионът се подчинява на Генералния щаб на ВСУ.

Според изказванията на легиона той се състои от два батальона. Агитация ва встъпване в редовете му води някогашният вицепрезидент на " Газпромбанк " Игор Волобуев, който е родом от Украйна.

Бившият консултант на президента Володимир Зеленски - Алексий Арестович, твърди, че " десетки вземат участие в боевете ", " стотици - тренировките ", и че претендентите за легиона са до 4000.

В " манифеста " на легиона, оповестен на 14 април 2022 година в Telegram, се приказва за неоходимостта от битка срещу Владимир Путин, който бил открил тирания, откраднал правото на щастливо бъдеще на народа си и " унищожил хиляди цивилни и стотици дема в Украйна ".

В украинските медии от време на време се появяват известия за извършени " акции " на легиона на съветска територия, само че не се появяват действителни доказателства за никаки военни интервенции с негово присъединяване.

Легионът непрекъснато разгласява пропагандистки видеа и материали в обществените мрежи, само че даже украински военни специалисти признават, че даже и да съществува, заради малочислеността си той няма никаква политическа тежест.

Скоро след първите известия за съществуването на легиона " Свобода на Русия " се появи и версия, че това е просто " украински информативен план " - с чисто пропагандистки цели.

Според коментатора на The Kyiv Independent Иля Пономарьов " легион стартира като пиар-инициатива, само че след това се трансформира в действителна мощ ".

Разследващата група Conflict Intelligence Team неведнъж е заявявала, че съществуването на легиона провокира подозрения поради отсъствието на каквито и да е проверими сведения за неговото присъединяване в бойни дейности.

По време на огромния рейд в съветската Белгородска област на 22 май 2023 г, нямаше никакви потвърждения за участиено на легиона. Всики известни видеа от дейностите на диверсантите на съветска територия бяха снимани от членове на Руския доброволчески корпус, който е напълно друга организация.

В Русия през юли 2022 г беше признат закон, който афишира за държавна измяна " прекосяването на страната на съперника при въоръжен спор " Предвиденото наказване е от 12 до 20 години затвор.

Против участници и привърженци на легиона са възбудени не по-малко от 20 наказателни каузи, в това число по членовете за държавна измяна, тероризъм и диверсии. През март 2023 г Върховният съд на РФ разгласи легиона " Свобода на Русия " за терористична организация.

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР