Легендарният космонавт и директор на пилотираната космонавтика към Роскосмос Сергей

...
Легендарният космонавт и директор на пилотираната космонавтика към Роскосмос Сергей
Коментари Харесай

Сергей Крикальов: днес Русия започна нов етап от сътрудничеството със САЩ в космоса!

Легендарният космонавт и шеф на пилотираната космонавтика към Роскосмос Сергей Крикальов приветства днешното изстрелване на съветската космонавтка Анна Кикина с американски транспортен съд “Крю Драгън ” и разгласи, че това е нова фаза от съдействието сред Съединени американски щати и Русия. Първата, напомни той, бе положена през 1975 година по времето на задачата “Аполо-Союз ”.

Крикальов бе един от участниците на днешната конференция в Съединени американски щати, излъчена по НАСА ТВ скоро след излитането на “Крю Драгън ”.

Напомням на читателите, че Крикальов е не просто извънредно умел, само че е същинска легенда. Това е космонавтът, който бе изоставен на орбиталната станция “Мир ” след разпадането на Съюз на съветските социалистически републики през 1991 година и по този начин извърши 311-дневна задача, два пъти по-дълга от в началото плануваното. По-късно през 2001 година Крикальов беше част от Първа дълготрайна експедиция до Международната галактическа станция. Тази блестяща кариера е причина през днешния ден той да е шеф на пилотираната космонавтика в Роскосмос.

На конференцията нямаше по какъв начин Крикальов да не бъде запитан от публицисти за войната в Украйна и дали тя разсейва работещите в Роскосмос. “Ние се опитваме да останем фокусирани върху научните задания и екипажът ще прави всичко, което се чака от него в космоса ”, отговори той.

Директорът на Роскосмос също по този начин удостовери, че Русия ще остане да си партнира с Щатите на Международната галактическа станция и няма да се отдръпна. Докато е правилно, че идващият приоритет за Роскосмос е нова орбитална станция, това ще отнеме време, безапелационен е той.

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР