Легендарният инвеститор и главен изпълнителен директор на Berkshire Hathaway Уорън

...
Легендарният инвеститор и главен изпълнителен директор на Berkshire Hathaway Уорън
Коментари Харесай

Най-важният урок, който Уорън Бъфет научи от своя ментор

Легендарният вложител и основен изпълнителен шеф на Berkshire Hathaway Уорън Бъфет има вяра, че дълготрайният триумф зависи освен от самостоятелните дейности на един човек, само че и от интелигентни управнически решения. И вземането на тези решения изисква моделиране на управническо държание на база това на най-хубавите мениджъри.

Този управител в живота на Бъфет е Том Мърфи. Макар и името на Мърфи да не е толкоз известно, той трансформира компанията  Capital Cities Communications в телекомуникационна империя. През 1995 година продава компанията (която по това време към този момент е Capital Cities / ABC) на Disney за почти 19 милиарда $.

97-годишният Мърфи, който е дълготраен другар на Бъфет, написа предговора за книгата „ Berkshire Beyond Buffett “.

В предговора Бъфет споделя на създателя Лорънс Кънингам: „ Повечето от това, което знам за ръководството, научих от Мърф. Яд ме е, че не го приложих доста по-рано “.

Мърфи е дал на Бъфет доста уроци за най-хубавите практики в ръководство, които „ Оракулът от Омаха “ е приспособил за потребностите на личните си компании.

Един от тези уроци е за разхлабване на управническия надзор и даване на повече независимост не деяние и благоприятни условия за взимане на решения от чиновниците.

„ По своята същина бизнесът съставлява голям брой дребни решения, комбинирани с няколко огромни решения, които се вземат всеки ден “, споделя Мърфи.

Иначе казано, положителните водачи взимат няколко огромни решения, с които дефинират мечтаната стратегическа посока на развиване, след което дават на екипите си опцията да реализират организационните цели посредством серии от дребни ежедневни решения. За задачата чиновниците се нуждаят от забележителна автономност в дейностите си.

Способността да имате надзор върху това какво вършиме, по кое време го вършиме и с кого, е един от главните детайли, от които зависи на чиновниците и надлежно тяхното показване в работата.

За да реализират тази автономност на чиновниците, водачите би трябвало да слязат от кулите си от слонова кост и да основат подобаващата среда, в която хората да вземат решения сами.

Възхвалявайки Бъфет, Мърфи написа в Berkshire Beyond Buffett: „ И двамата сме последователи на философията за децентрализирано ръководство. Това включва деликатно назначение на основни хора, пренасочване на решенията надолу в организацията, установяване на общи правила и устояване на изкушението да се ангажираме с детайлите “.

Мърфи предизвестява, че децентрализацията може да носи със себе си избрана цена, която може да бъде висока, в случай че мениджърите не наемат най-хубавите хора и не делегират пълномощия на база на мощните им страни.

Базирано на доверие, децентрализирано място на работа също може да спести пари на компанията, споделя Мърфи. Това се дължи на обстоятелството, че едно такова работно място няма потребност от голям брой равнища на ръководство, подредени в неефективна подчиненост и контролираща всички решения.

Последният урок на Мърфи за делегирането на пълномощия е, че този развой постоянно би трябвало да върви ръка за ръка с отговорността. С други думи, мениджърите би трябвало да носят отговорност за държанието си, тъй като делегирането без отговорност е рецепта за злополучие.

................

Марсел Шванц , създател на Leadership From the Core, за

Превод и редакция: Георги Георгиев

 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР