Легендарната Волга ГАЗ-24 беше символ на властта в Съветския съюз,

...
Легендарната Волга ГАЗ-24 беше символ на властта в Съветския съюз,
Коментари Харесай

Пет малко известни факта за возилото на висшия съветски ешелон Волга ГАЗ-24

Легендарната Волга ГАЗ-24 беше знак на властта в Съветския съюз, караха я чиновници, ръководители на държавния уред, шефове на предприятия, полицаите и рисковите разследващи служби. Казват, че визитата в такава кола пред дома, изключително черна, или е отваряла порти, или е водило до изгнание в далечния север.

В някогашния Съюз на съветските социалистически републики по-възрастното население би трябвало да познава и комби версията на GAZ-24-02, с тапицерия от изкуствена кожа със характерна миризма. Тя се употребява постоянно за такси и като кола за спешна помощ.

Специален цвят за „ Волга ”

През 1969-1970 година е създаден и утвърден цвят на каросерията „ шам фъстък “ за бъдещи таксита. Освен това той е основан, като се вземат поради редица значими условия. Първо, такава цветова скица не може да се употребява в линията на нито един различен авто цех в Съюз на съветските социалистически републики. Второ, цветът би трябвало да не нервира. Трябва да е в естетика с градския ландшафт. Автомобили в този цвят се създават за таксита до 1978 година, когато за такситата е определен нов лимоненожълт колорит.

От кого са копирали?

Иновативната и обещаваща нова „ Волга ” е основана след обширен „ прочит ” на повече от две дузини задгранични модели от първата половина на шейсетте: от Ford Falcon, Chevrolet Corvair, Plymouth Valiant, Rover 2000 и Mercedes-Benz 220 до Fiat 2300, Holden Standard Sedan, Peugeot 404, Mitsubishi Debonair, Volvo 122S и даже Citroen DS-19. Освен това някои от тези коли през 1962-1964 година вземат участие в проби паралелно с GAZ-24.

Модерен покрив

Между другото, в първите планове, датиращи от 1965 година, Циколенко и сътрудниците му желаят да създадат новото комби „ Волга ” с автентичен и съвременен по това време двуетажен покрив със стъклени секции начело и в профил. По-късно обаче този вид е зарязан. За благополучие, практичността и интериорната архитектура с плосък под със сгънати седалки, един или два реда дивани зад лидера и настрана поделение за аварийна гума въпреки всичко мигрират към серийния автомобил.

Супер бърза „ Волга ”

От самото начало GAZ-24 е плануван за лансиране с доста версии и модификации. След като дизайнът на автомобила е утвърден, скулптори и инженери работят и върху „ първокласна “ версия под признака 24-14. Това е седан с 6-цилиндров мотор и модифицирана хоризонтална радиаторна решетка с четири фара. Но макар сполучливото тестване на три прототипа, той на е позволен до поточната линия.

Още за емблематичната ГАЗ-24 четете на
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР