Легендарната кръчма на братята Васко и Жоро Илиеви в София

...
Легендарната кръчма на братята Васко и Жоро Илиеви в София
Коментари Харесай

Събориха ресторант „Мираж“ - емблемата на мутрите и ВИС-2, където издъхна Васил Илиев, а Фатик вилнееше с пистолет

Легендарната механа на братята Васко и Жоро Илиеви в София надживя притежателите си и множеството си клиенти, видя HotArena.

Столичния ресторант „ Мираж “, последния останал жив знак на борческата формация ВИС-2 и нейните босове– братята Васил и Жоро Илиеви, отиде в небитието дълги години след изтезанията на кюстендилските си притежатели. В сряда паметната механа от зората на демокрацията в столичния квартал „ Гоце Делчев “ (бившия „ Емил Марков “) бе срината със земята. Върху мястото на заведението ще бъде издигната съвременна жилищна и офис постройка. Ресторантът в южния софийски квартал закупи страховита известност в зората на демокрацията като котило на свирепи мутри, шоузвезди, спортисти, чевръсти аферисти и всякаква замогнала се сган. Макар и на забутано, а в ония времена и на възтъмно вечер място, славата на „ Мираж “ се носеше из цяла София. Причината бяха кюстендилските братя Васил и Георги Илиеви, създатели на първата и

най-могъщата борческа формация.

Тартори на страховита тайфа от борци, събираща посевместен рекет посредством наложителни застраховки на дребния и междинния бизнес, босовете на ВИС трансфораха „ Мираж “ в своя щаб квартира и място за настоятелен срещи и разточителни гуляи. Издържан в типичен мутро-бароков жанр, с крещящи позлатени детайли, тапицирани тежки столове и огледална зала с мраморен под, „ Мираж “ приютяваше освен мутрите, само че и прохождащия тогава всемирски и бизнес хайлайф. Чести изяви в ресторанта имаха Слави Трифонов, Камен Воденичаров и Тончо Токмакчиев, на микрофона извиваха глас Сашка Васева, Володя Стоянов, Цецо Ярето, Радо Шишарката и Сашо Роман, а водещ на спонтанната нощна шоу стратегия бе Миодраг Иванов. В „ Мираж “ на ежеднощните мутренски празненства са гостували и Мирослав Илич и Лепа Брена, за която вехти мафиоти разправят, че се отдала на Васил Илиев на една от масите в ресторанта часове преди собствен концерт в София.

В ресторанта малко на брой плащаха, а остарели висаджии си спомнят, че всеки месец Васил Илиев донаждал по 50 000-60 000 марки – изчезнали пари от неплатени сметки на кого ли не. Безспорно най-коментираното от хилядите събития в ресторанта е

сватбата на Жоро и Мая Илиеви (на снимката) .
 
Видеокадри от паметната венчавка от 1994-а бяха показани преди 3 години в предаването „ Папараци “ и тогава всички се убедиха, че Филип Найденов – Фатик фактически е имал навика да трансформира ресторанта в стрелбище. На сватбата на по-малкия брат Илиев, Фатик се самопростреля в китката, след което си бинтова ръката с покривката от масата. „ Това е единствено една от стотиците стрелби на Фатик. Той имаше навика да стреля по тавана, от време на време и по пода, с цел да плаши сервитьорите “, описват паметливи очевидци на „ бащата “ на контрабандата и вноса на крадени коли в България. Веднъж Фатик надминава себе си и мята граната в ресторант „ Мираж “ – това се случва на 17 ноември 1993 година, секунди откакто Емо Костадинов е отбелязал победния гол над Франция на „ Парк де Пренс “, с който България се класира на международното в Америка. Бомбения гърмеж е толкоз мощен, че ранява двама от сервитьорите, а ресторанта остава без предверие за няколко дни. Пристигналите служители на реда и малките екрани са излъгани, че „ Мираж “ е жертва на атентат.

Най-трагичното събитие в кръчмата на ВИС-2 е убийството на Васил Илиев, случило се на метри от ресторанта, до момента в който кюстендилския герой пътува към заведението си, с цел да вечеря със Слави Трифонов и да му се изфука с белия „ Мерцедес “, доставен му часове по-рано от Фатик. Васил Илиев е покосен от дъжд от патрони от картечен револвер и

умира в личния си ресторант, където в началото е откаран от гардовете си.

След гибелта на Васко Бореца, по-малкия брат Георги пое групировката. Жоро Илиев обаче спря да посещава „ Мираж “, за разлика от множеството си другари и се реалокира на басейна „ Мария Луиза “, който редуваше с „ Кошарите “. Ресторант „ Мираж “ бе трансфериран на вицето Николай Цветин, който го трансформира в столовата на ВИС-2 и място, където се разпределяха пари от характерни действия. След като и Жоро Илиев бе премахнат през 2005 година, заведението за малко затвори порти, а след това смени и името си, само че не за дълго. През 2007 година „ Мираж “ възкръсна, с буквата „ Ъ “ най-после и работеше до началото на април. Мястото обаче е било продадено от притежателя Николай Цветин на бургаски предприемачи, които още през лятото започват градеж на лъскава 8-етажна жилищна и офис постройка.

„ Отиде си и последния спомен за висаджиите. Не вярвахме, че в миналото тази дупка ще бъде срината до основи. Това трябваше да бъде направено още преди 20 години “, разясниха пред „ Уикенд “ поданици на квартал „ Гоце Делчев “, които години наред не можеха да спят от живата музика и разгулен викове.
Източник: hotarena.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР