Лечебният градински чай представлява билково растение, което е известно от

...
Лечебният градински чай представлява билково растение, което е известно от
Коментари Харесай

Салвия - билката, която всеки трябва да има в градината си

Лечебният култивиран чай съставлява билково растение, което е известно отдавна с скъпите си лечебни свойства. Кулинарните му качества и страховит мирис, който придава на храната, също се ценят. Също е потребна за предварителна защита от вредители и е добър комшия за много зеленчуци. Струва си да имате култивиран чай в своята градина!

Лечебният култивиран чай (Salvia officinalis) спада към семейство  Lamiaceae. Името му произлиза от латинската дума salvare, а тя се превежда като избавяне, лекуване. Още от древността се ценят лечебните свойства на градинския чай. В Средновековието билката е била съществена билка в монашеските хербарии. Произхожда от средиземноморския район. Отглежда се в доста страни по света. Расте до към 70 см височина. Листата са сиво-зелени, лилавите цветчета стартират цъфтят през месец май. 

Градинският чай е с фунгицидно и с бактерицидно деяние. Настойката от него се употребява за изплакване на гърлото и устата. Помага при зъбобол и при болки във венците. Пиенето му усъвършенства храносмилането и предотвратява несъразмерното потене. Лечебните свойства се употребяват и в ароматерапията. Може да се прибавя към масло за масаж, инхалация или къпане. По този метод оказва помощ за лекуването на ревматични болести, бактериални инфекции и мускулни болки. Бани от билката се употребяват и за лекуване на разнообразни кожни болести.

Не ползвате култивиран чай прекомерно дълго, нито в огромни количества, тъй като съдържа туйон в състава си, който при при несъразмерна упатреба може да повреди нервната система и даже да провокира взаимозависимост.

Лечебният култивиран чай намира приложение и като фалшификация. Доста употребен е в италианската кухня. Билката форсира храносмилането и затова е идеално допълнение към риба и мазни меса. Пресните листа са отлично ароматно допълнение към салати и ордьоври. Много известно ядене за подготвяне е паста с масло и култивиран чай.

Охлювите и листните въшки обаче не харесват миризмата на тази билка, тъй че си коства да засадите от него в зелените лехи на градината си. Заслужава си също по този начин да засадите култивиран чай наоколо до фасул, моркови, розмарин и копър. Така ще ги предпазите от всевъзможни вредители.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР