Лебедев продаде 20% от компанията, притежаваща Ивнинг стандарт“Руският бизнесмен Евгений

...
Лебедев продаде 20% от компанията, притежаваща Ивнинг стандарт“Руският бизнесмен Евгений
Коментари Харесай

Лебедев продаде 20% от компанията, притежаваща „Ивнинг стандарт“

Лебедев продаде 20% от компанията, притежаваща „ Ивнинг стандарт “
Руският предприемач Евгений Лебедев е продал 20% от компанията „ Лебедев Холдингс “, която има контролния пакет акции от лондонския вестник „ Ивнинг стандарт “, оповестява „ Файненшъл таймс “.

По данни на ФТ незнаен вложител е платил през декември съвсем 14 милиона паунда за каузи в „ Лебедев Холдингс “. Купувачът е компания записана на Каймановите острови. Самоличността на нейния притежател, който в действителност има 18% от акциите на „ Ивнинг стандарт “, мъчно може да бъде открита поради особеностите на законодателството на английската отвъдморска територия. Представители на Лебедев са отказали да разясняват пред ФТ кой е купувачът.

Британските закони, отговарящи за прозрачността на огромните компании и задължаващи да се разкрият имената на акционерите, които имат над 25% дял, в този случай не са били нарушаване, напомня ФТ. Въпреки това договорката може да провокира въпроси на английските управляващи, изключително откакто 30% дял от притежавания от Лебедев вестник „ Индипендънт “ беше продаден през 2017 година на саудитски предприемач.

„ В демократичните страни е значимо информацията за притежателите на медиите да бъде открита и транспарантна. Само тогава хората ще разполагат с задоволително информация, с цел да оценят претекстовете за една или друга обява “, съобщи пред ФТ английският народен представител Пол Фарели, който е член на комисията за цифрови технологии, просвета, медии и спорт. „ Ивнинг стандарт “ е най-влиятелният вестник в английската столица. При новия притежател тя стана по-политизирана. За това имаме още повече аргументи да бъде почтено разкрита структурата на нейната благосъстоятелност “, добави парламентаристът.

Британските управляващи деликатно наблюдават покупко-продажбите с контролните пакети акции на английските медийни компании.

В края на 2017 година чистият дълг на „ Лебедев Холдингс “ е повишен с 15%, достигайки 136 милиона паунда. Компанията зависи от финансовите инжекции на Лебедев, отбелязва ФТ.

През 2009 година Евгений и неговият татко Александър Лебедев получиха за символичната сума от 1 паунд вестник „ Ивнинг стандарт “, а през 2010 при сходна договорка купиха „ Индипендънт “. „ Ивнинг стандарт “, която се популяризира гратис, няколко години подред беше на облага, само че в края на 2017 година записва загуба от 10 милиона паунда. /ТАСС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР