Лавров: Западът се опитва да установи диктатура срещу Русия

...
Западът, особено САЩ, се опитва да установи диктатура срещу Русия.
Коментари Харесай

Западът, особено САЩ, се опитва да установи диктатура срещу Русия. За демокрация, братство и равенство не може да става дума. Това заяви руският външен министър Сергей Лавров за руски и чуждестранни медии.

"Това е абсолютното добро, което нашите американски колеги сега се опитват да създадат с ваша помощ, то включва всичко - че можете да правите всичко: да издавате присъди в онези ситуации, когато смятате, че това е необходимо, и да премълчавате ситуации, които са неудобни за вас, защото Западът, на първо място САЩ, е пряко замесен в тях. Разбирам, че сте солидарни, имате съюзници, но това не прави света, международните дела по-добри, това е диктатура, това е, което се опитвате да установите в Русия. Няма демокрация, няма братство, няма равенство", каза той в отговор на въпрос на журналист от френския телевизионен канал TF1.

Той призова да не се правят прибързани оценки за "военната операция" на Русия в Украйна. "Не бих правил прибързани оценки. Има операция, която има ясни цели, те са очертани: демилитаризация на Украйна, за да се предотврати наличието на оръжия, които заплашват Русия по всяко време, денацификация на Украйна, тъй като присъдата на Нюрнбергския трибунал не е отменена, и, разбира се, осигуряване на гаранции за сигурност за Русия без присъединяване на Украйна към НАТО", каза той.

По думите му операцията в Украйна е била принудително решение, защото Москва е била излъгана. "Ние не се придвижваме на 10 000 км, за да налагаме ред по някакви наши правила. Разберете, моля. Това е принудително решение, защото те просто не ни чуха и ни лъгаха през последните 30 години", каза той.

Има много информация за подготвяни от украинците провокации, включително в Мариупол.

"Има много информация за това какви провокации се подготвят, включително в Мариупол и в други територии, където украинците се опитват да използват граждани като жив щит", каза Лавров в отговор на въпрос на американски журналист.

"Европа и САЩ се опитват по всякакъв начин - най-вече Европа - да закрият всички медии, всички източници, канали за информация от Русия за това, което се случва в Украйна, как се развива специалната военна операция и как украинската армия, особено украинските неонацистки батальони, се държат с цивилното население. Когато се оттеглят, те просто плячкосват населените места", каза министърът.

"Много ми е трудно да си обясня как президентът Зеленски може да ръководи общество, в което неонацистите и неонацизмът са в пълен разцвет", каза външният министър. "Те открито маршируват и устройват факелни шествия, като президентът Зеленски назначава за тези факелни шествия собствена охрана от почетния караул. Те провеждат учения, обучават се на методите за водене на война в града, на саботажи, на провокации. Всичко това се случва при президента Зеленски".

Неонацизмът в Украйна процъфтява не само срещу руското население, но и срещу евреите, и се извършват множество физически престъпления, включително в Донбас, допълни министърът.

Лавров обърна внимание и на думите на френския президент Еманюел Макрон, който заяви, че обвиняването на Зеленски и Украйна за това, че там процъфтява нацизмът, е погрешно. "Френска журналистка, посетила Донбас, описва как е наблюдавала обстрела на едно училище, убийството на две жени, които са работили в него, и как се е засрамила от всички западни личности, които отказват да видят това. Разбира се, тя нямаше право да го публикува, но този коментар е достъпен в социалните медии", добави министърът. "Затова ви приканвам просто да се запознаете с фактите, а не да се опитвате да демонстрирате, че се развива един и същ холивудски екшън по сценарий, написан от ваши колеги, в който има абсолютно зло и абсолютно добро", посочи ръководителят на руското дипломатическо ведомство.

Освен това Лавров добави, че германският канцлер Олаф Шолц, е заявил, че е нелепо да се твърди, че в Украйна има признаци на геноцид. "Е, не е много приятно да го чуеш и от германския представител. Ако германските ни колеги не разпознават такива знаци, тогава кой" добави той.

Русия ще завърши демилитаризацията в Украйна, дори ако бъде постигнато мирно споразумение, заяви още Сергей Лавров.

"Демилитаризацията в този смисъл, в смисъл на унищожаване на оръжейната инфраструктура, която ни заплашва, ще бъде завършена, дори ако подпишем мирно споразумение, то определено ще трябва да включва такава клауза", каза Лавров в отговор на въпрос на британски журналист.

Той заяви, че Русия ще продължи операцията си в Украйна и няма да позволи военната инфраструктура, която заплашва Москва, да остане на място. "Готови сме да разговаряме, но ще продължим операцията си, защото не можем да си позволим да държим в Украйна инфраструктура, която застрашава Русия", каза Лавров. /БГНЕС
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР