Лаврата е най-старото до днес обитавано монашеско средище в Светите

...
Лаврата е най-старото до днес обитавано монашеско средище в Светите
Коментари Харесай

Св. Сава основал манастир във Витлеем

Лаврата е най-старото до през днешния ден населявано монашеско средище в Светите земи
На 5 декември Православната черква уважава свети Сава Освещени. той се родил в село Муталаск в региона Кападокия през тV век. Родителите му - Йоан и София, били знатни хора. Поради противоречие сред роднините, на които било поверено неговото образование през време на служебното пътешестване на татко му в Александрия, още 18-годишен той се поселил в манастир. Там получил обучение, обикнал монашеския живот и бил подстриган за духовник. Желаейки да служи на Бога в по-усамотено място, младият духовник оставил манастира, в който живеел и се отправил за Йерусалим, с цел да се поклони на светите места и да посети палестинските пустинници.

Свети Сава е създател на доста манастири в Палестина, включително и на популярната лавра, която носи неговото име.
-->
Манастирът " Св. Сава " е един от най-старите в света и най-старото до през днешния ден населявано монашеско средище в Светите земи.

Този възвишен манастир е врязан в каньоните по пътя сред Йерусалим и Йерихо, в превръщащата се в пустиня околност покрай Мъртво Море. Отстои на 14 километра от Витлеем и на 6 километра от гръцкия манастир " Св. Теодосий ".

Тук, в пустинята Рува при Мъртвото море в миналото св. Евтимий Велики (377-473 г.) устроил дребна църквица върху руините на Гиркановата цитадела Марда. Неговият обичан възпитаник св. Сава Освещени (439-532 г.) от Кападокия почнал монашески живот в една пещера против нея, само че не след дълго (492 г.) преустроил това място в крепостен манастир. В него приели монашество и се подвизавали преподобните Талалей и Стефан Саваит.

През 614 година персите опустошили огромни елементи от Палестина, завладели и умъртвили доста християни, измежду които монасите на обителта и Йерусалимския патриарх Захарий. Св. Модест (Ж 634) събрал останките на убитите монаси и с респект ги погребал.

След известно време обаче манастирът се увеличен и приютявал 4000 монаси.

През вековете той е бил център на богословска литература и лирика. В него през IX в. се подвизавали преподобни Йона презвитер и неговите синове Теофан Начертани и Теодор Начертани. Два века след тях в него обитавал св. преподобни Лазар и св. Йоан Дамаскин, който умрял в манастира.  

Манастирът " Свети Сава " е бил неведнъж разрушаван от армии и разбойници. За финален път това се случило през 1835 година 5 години по-късно бил възобновен от Руското царско държавно управление.

На 5 декември се отбелязва паметта и на св. Нектарий Битолски. Той бил роден към 1420 година и се казвал Никола. Благочестивата му майка имала оракулски сън, в който св. Богородица я посъветвала с бягство да избави себе си и фамилията си от турско изтребване. По-късно Никола и татко му постъпили в манастира " Св. Безсребреници ". След гибелта на бащата светецът отпътувал за Света гора Атонска, където приел монашеството и името Нектарий.

Той водел благоверен живот макар интригите на негови събратя, а когато стар, търпеливо понасял тежка болест. Починал на 5 декември 1500 година След 5 години монасите разкрили гроба на Нектарий и разкрили мощите му нетленни.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР