Лавините тип дъски“ са най-опасни за скиорите и сноубордистите. Те

...
Лавините тип дъски“ са най-опасни за скиорите и сноубордистите. Те
Коментари Харесай

Лавините тип „дъски“ са най-опасни и се отсичат перпендикулярно на склона

Лавините вид „ дъски “ са най-опасни за скиорите и сноубордистите. Те се „ отсичат “ съвсем перпендикулярно на ската. Когато се упражни и спомагателен напън - „ спусък “, те се пропукват и се свличат с огромна скорост.

Това може да се случи поради нов сняг, при повишение на температурата или при прекосяване на хора. Снежните дъски имат доста огромна маса и разрушителна мощ. Наричат ги още „ скиорските лавини “.

През 1970 година в Перу под снега остават 22 000 души

Подценяване на рисковете и липса на подобаваща екипировка са най-честите аргументи за произшествия, споделят познавачи на планината.

„ Лавинен предавател, това е самото устройство, което се носи на тялото. То излъчва сигнал, който има обсег, даже на зарит под снега човек. Има над 70 метра обсег. Ако е станал лавинният случай, няма по какъв начин с голи ръце да изкопаем затрупания, или със ска, тъй като става доста по-бавно. Трябва ни лопата и ни би трябвало лавинна сонда. Тази сонда оказва помощ да локализираме точното местонахождение под снега “, изясни Андрей Балевски от  Българската лавинна асоциация.

Оборудването е от изгода единствено когато са налице всичките му детайли.

Гръцкият скиор, който почина при лавина в Боровец, е карал без устройството

„ Ако имаме единствено предавател, времето за изкопаване на потърпевшия е над 45 минути, което в 99% от случаите значи, че той няма да е измежду живите. Ако сме единствено с предавател и лопата, времето за изкопаване на индивида е 20 минути. Ако сме със сондата, лопатата и приемателя можем да сме под 10 минути “, добави той.

Подобно съоръжение е наложително за тези, които имат намерение да излязат отвън пистите. Спасителите поучават - не се отклонявайте от откритите направления.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР