Лавинен бюлетин за следващите 36 часаВъзможни са лавини, причинени от

...
Лавинен бюлетин за следващите 36 часаВъзможни са лавини, причинени от
Коментари Харесай

Опасност от откъсване на снежни дъски в планините

Лавинен бюлетин за идващите 36 часа
Възможни са лавини, породени от човешко натоварване в алпийския пояс

10 спасители на помощ на паднал катерач

Основните проблеми, с които би трябвало да се съобразяваме в идващите 36 ч. в региона на Банско, са приключвания от изсъхнал сняг на стръмните и сенчести скатове, както и евентуалното съществуване на снежни дъски от навят сняг във високите елементи на планините. Това оповестяват от Българската лавинна асоциация.



„ Преориентира се вятърът от юг-югозапад, чака се нова снежна стихия, надлежно ново натоварване на снежната завивка. Някои скатове ще бъдат навети и ще се увеличи лавината заплаха в кратковременен проект “, изясни пред „ Труд news ” Александър Михайлов, специалист по лавинна заплаха от асоциацията. Оттам предизвестяват, че ситуацията се чака да се промени фрапантно с навлизащия нов циклон през днешния ден вечерта и мощен вятър от юг-югозапад.

Според настоящите наблюдения, в събота е докладвано за една снежна дъска в преходния пояс на западния скат на връх Тодорка, провокирана от човешко натоварване, т.е. от човек, който е ходил пеш, бил е на ски, на сноуборд, с моторна шейна или с друго транспортно средство.

Размерът на дъската е с капацитет 1 или относително безвредна за хората, с 10 см дълбочина и дребен фронт от няколко метра. “Проблемът е остаряла навявка от мощния вятър по време на последната стихия ”, показват от асоциацията. Те са загрижени за смяната на времето, която ще настъпи с нахлуване на идващия циклон.

Затова припомнят, че снежните дъските започват като плътни блокове, разчупват се на дребни части и могат да наберат голяма скорост до 130 км/ч, а сриването на козирки става най-често под въздействието на стопляне или в допълнение натоварване от нов сняг или транспорт на сняг или дъжд, както и в резултат на човешко натоварване.

От Планинската избавителна работа приканиха да не се излиза от маркираните направления и туристите в планините да не навлизат в лавиноопасни скатове. Вчера 10 спасители се притекоха на помощ по сигнал за паднал катерач в районна на Боянския водопад.

Специализиран транспорт в прецизен момент 
Високопроходима кола за спешна помощ получиха в Банско
Светлана Василева,
Труд news, Благоевград

Филиалът за Спешна здравна помощ в Банско получи високопроходима кола за спешна помощ Мерцедес 4х4 от Министерството на здравеопазването, което е бенефициент по план на европейска оперативна стратегия.

Главната цел е обезпечаване на подобаваща и ефикасна здравна инфраструктура, която да способства за възстановяване на качеството и сигурността при оказване на здравна помощ, както и за обезпечаване на равнопоставен и своевременен достъп до качествена здравна помощ при незабавни положения.

Специализираният автомобил дойде в Банско тъкмо в миг, когато Спешният център на практика беше останал без кола за спешна помощ, защото остарялата високопроходима кола е от половин година на ремонт, а втората кола за спешна помощ също беше развалена.

В Сандански стачкуват, че нямат

В тежко състояние се намира и Спешният център в Сандански. Там по документи се води, че имат пет коли за спешна помощ, само че действително имат единствено две, които се крепят с доста поправки.

Заради това,че за Сандански няма планувана високопроходима кола за спешна помощ, чиновниците стачкуваха. Работим в пъклен условия, това не се търпи повече, разясниха те.

67 обитаеми места и близо 37 000 души обслужва филиалът за Спешна здравна помощ в града. „ Много постоянно последните години се е случвало колите за спешна помощ да бъдат викани по неотложност на адрес и по средата на пътя да закъсат. Налага се водачите в придвижване да ги ремонтират, до момента в който има пациенти откъм гърба “, описват от Спешна помощ.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР