Лавина от граждански дела на полицаи срещу МВР засипа районните

...
Лавина от граждански дела на полицаи срещу МВР засипа районните
Коментари Харесай

Полицаи съдят МВР заради нощния труд

Лавина от цивилен каузи на служители на реда против Министерство на вътрешните работи засипа районните съдилища в страната. За последните 3 месеца от 2019-а близо 1000 каузи са прегледани от магистратите в Гоце Делчев, Разлог, Свиленград, Хасково, Бургас, Сливен, Девин, Габрово, Смолян, Плевен, Видин и други.
Поне още толкоз са подадените искови молби, по които занапред магистратите ще заседават. Служителите на реда претендират за преобразуването на нощния им труд в дневен и желаят в допълнение възнаграждение. В някои от дребните съдилища дневно излизат по 20-ина решения.
В последния месец има над 200 неоправдателни за Министерство на вътрешните работи решения на първа инстанция. По-малко са отхвърлените искове. Очаква се още служители на реда да предявят искания. Вероятно това ще създадат и към този момент някогашни униформени, които са работили от 2016 до 2019 година
В взаимозависимост от това в коя конструкция на Министерство на вътрешните работи работят, исковите молби са против ОД на Министерство на вътрешните работи, “Пожарна сигурност и отбрана на населението”, “Гранична полиция” и “Национална полиция”.
Делата в Благоевградска област са над 300, а излезлите решения от съдилищата в Гоце Делчев и Разлог са към 30. Над 300 са делата и в Смолянска област. В Хасковска са близо 200. Само за последния месец в районния съд в Бургас има към 40 решения, други близо 100 каузи са в ход. В Хасково първите пожарникари към този момент са осъдили Министерство на вътрешните работи, в Сливен текат към 30 каузи, толкоз са и в Габрово. За октомври и ноември районният съд в Плевен е излязъл с към 20 неоправдателни за Министерство на вътрешните работи решения. Съдът в Момчилград гледа над 100 такива каузи, съвсем толкоз са и в Свиленград.
Всяка една от молбите е за погашение на дължими суми от 1000 до 2000 лева за последните 3 година Отделно от тези пари се претендира за лихви и адвокатски хонорар. Между 200 и 300 лева са лихвите за всеки иск, към 400 лева е адвокатският хонорар. От своя страна съдилищата присъждат на Министерство на вътрешните работи внасяне на държавна такса към 100 лева и заплащане на експерт - счетоводител, от 200 до 300 лева Ако всички решения влязат в действие, министерството ще би трябвало да отдели най-малко 4-5 млн. лв..
Претенциите за неизплатени пари са на служители на реда, гранични служители на реда, пожарникари и жандармеристи, които работят на 12- и 24-часови смени и поставят нощен труд от 22 до 6 часа. Те настояват, че тези 8 нощни часа би трябвало да се преизчислят към дневни по коефициент 1.143. Претенциите им са за дължимо в допълнение заплащане за положен нощен труд, който не е бил съответно обезщетен заради това, че не е преобразуван в дневен с използване на коефициента.
Всъщност това е ставало допреди няколко години и е било регламентирано в специфична разпоредба, работила до 2015 година Тя е била анулирана от други две наредби от 2015 и 2016 година за организацията и разпределянето на работното време.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР