Лаура Кьовеши, бившият главен прокурор на Националната дирекция за борба

...
Лаура Кьовеши, бившият главен прокурор на Националната дирекция за борба
Коментари Харесай

Кьовеши не остава сама в надпреварата за европейски главен прокурор

Лаура Кьовеши, някогашният основен прокурор на Националната дирекция за битка с корупцията в Румъния

© Анелия Николова " Лаура Кьовеши остава сама в конкуренцията за европейски основен прокурор, откакто нейният съперник Жан-Франсоа Бонер се отдръпва ". Новината, в разнообразни модификации, плъзна през последните дни в някои медии и обществени мрежи, като зарадва всички, които желаят да видят някогашната директорка на румънската Национална дирекция за битка с корупцията отпред на новосъздадената европейска прокуратура. Това обаче се оказа прибързано. Самият Бонер опроверга изказванието, че се е отдръпнал.

Кьовеши е претендентът, който бе подсилен от европейския парламент, до момента в който Бонер беше предпочетен от страните членки при гласуването в КОРЕПЕР (там вземат участие посланиците на страните членки, като България евентуално е подкрепила французина). Двете институции стигнаха до задънена улица, защото на последните договаряния посред им, договарящите отхвърлиха отстъпки. Очаква се диалозите да продължат през есента, като изходът към този момент е неразбираем.
Жан-Франсоа Бонер, съперник на Коьвеши за поста на европейски основен прокурор

Интригата с " отдръпването " на Бонер стартира откакто румънскоезичната секция на Radio France Internationale заяви на 11 юли, четвъртък, че Бонер е спечелил състезанието да оглави френската финансова прокуратура. Според радиото това значи, че той би трябвало да се отдръпна от конкуренцията за поста на Европейски основен прокурор. Мнението на Бонер обаче е друго. Само два дни преди този момент той беше дал изявление за Politico, в което обясняваше за какво желае да стане първият европейски основен прокурор, а в неделя вечерта, отново пред Politico, представител на френската дипломатическа задача в Европейски Съюз разгласи, че " на този стадий нищо не се е трансформирало " в позицията на страната.

Абонирайте се за Капитал Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък Това е вторият път, когато румънски медии популяризират теорията, че съперниците на Кьовеши се отдръпват, с цел да може тя да оглави европейската прокуратура. Сега новината беше гарнирана с теорията, че вратите пред румънската анти-корупционна прокурорка би трябвало да се отворят, защото източноевропейците не са съумели да заемат нито един значим пост в европейските институции.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР