Лагос, Нигерия — Три месеца след раждането си, Ayotunde Omitogun

...
Лагос, Нигерия — Три месеца след раждането си, Ayotunde Omitogun
Коментари Харесай

Африканското здравеопазване поставя предизвикателства пред стартиращите компании, запълвайки празнините

Лагос, Нигерия — Три месеца след раждането си, Ayotunde Omitogun беше диагностициран с недостатък на предсърдната бариера (ASD), присъщ недостатък което предизвиква дупка в сърцето. През 2013 година, 26 години по-късно, тя е диагностицирана с белодробна хипертония (ПХ), породена от нелекуван недостатък.

В Индия, където отиде на интервенция, лекарите предписаха медикаменти, с цел да оказват помощ за справяне със положението й, само че защото те не бяха налични в Лагос, където живееше Омитогун, тя трябваше да разчита на нигерийски пациенти, пътуващи от Индия. Тогава се случи COVID-19. Никой не можеше да пътува.

Продължете да четете

лист от 4 детайла Смъртните случаи от денга в Бангладеш надвишиха 1000 в най-тежкото огнище в историята СЗО предлага втора ваксина против малария за деца, внедряване при започване на идната година NHS стачки: Какво вреди на здравните услуги в Обединеното кралство? Протести на лекари или бюджетни съкращения? Каталин Карико, Дрю Вайсман печелят Нобелова премия за медицина за иРНК ваксини завършек на списъка

„ Така че вземах и спирах медикаментите си, което ме накара да се разболея “, сподели Омитогун, в този момент на 36 години, пред Ал Джазира. В търсене на опция, Ayotunde се обърна към марка, на която беше попаднала в Twitter по-рано тази година, Famasi Africa.

Основано през 2020 година, това е основана в Нигерия започваща компания за здравни технологии в Нигерия, основана да цифровизира доставката на медикаменти и рутинни прегледи до вратата. Това е едно от новото потомство започващи компании, които се стремят да оказват помощ на африканците да преодолеят пречките в опазването на здравето на континент, където половината от 1,2 милиарда души нямат достъп до качествени здравни грижи.

Изоставането се дължи най-много на недофинансиране на бранша.

Тази година Нигерия отдели 1,58 трилиона найри (2 милиарда долара) за бранша, по-малко от 10 % от общия бюджет. Подобно на някои от своите съседи, тя не извършва уговорката на африканските водачи в Декларацията от Абуджа от 2001 година да отдели 15 % от своя бюджет за здравния бранш.

Следователно държавните лечебни заведения нормално нямат нужната инфраструктура за осъществяване на сериозни интервенции. Пациентите постоянно остават без контрол заради честите стачки на лекари и различен медицински персонал; медицинските сестри в Зимбабве към момента печелят единствено към 50 $ на месец, а админите на болница в Ломе споделят, че в този момент във Франция има повече лекари от Того, в сравнение с в Того.

Нищо чудно тогава, че изследване от юни 2022 година на Световната здравна организация откри, че в Африка има съответствие от 1,55 здравни служащи (лекари, медицински сестри и акушерки) на 1000 души.

Наркотиците постоянно са повече от рафта, в сравнение с върху него, в публичните диспансери в Субсахарска Африка. А в някои случаи наличните медикаменти са се оказали подправени или с изминал период на валидност.

„ Африка е изправена пред дълга история на локални вериги за доставки на опазване на здравето, които са податливи на напора от ексцентрични артикули “, сподели Джуди Гитахи, старши съветник в основаната в Канада Salient Advisory, сподели пред Al Jazeera. „ По-конкретно, [Гамбия] разгласи, че некачественият сироп за кашлица е виновен за гибелта на минимум 70 деца през 2022 година “

Но Adeyinka Shittu, откривател в Health Law Nigeria, консултантска компания по здравна нравственос и право, споделя, че процъфтяващото население на Африка също е фактор, способствуващ за дефицита на запаси. Прогнозите на Организация на обединените нации са, че ще се усили от 1,2 милиарда през днешния ден до два милиарда до 2050 година

„ [Така че] съществуващите услуги не са съответни и по този метод подтикват потребността от пазара на технологии “, сподели Шиту. „ По целия свят технологиите притеглят от ден на ден внимание поради капацитета си да провокират нововъведения. “

Попълване на празнините

Наистина през последните години се появиха редица започващи компании с софтуерни решения, с цел да запълнят тези пропуски. Онлайн аптеките вкараха услуги за виртуална консултация и ограничения за разкриване на подправени медикаменти. В страни като Руанда услугите за доставка с дронове доставят незабавни здравни артикули до отдалечени общности.

Според отчет за изследване на пазара от юли 2023 година на Salient Advisory, консултантска компания за проучвания в опазването на здравето, обслужваща Кения и Нигерия, има към 350 започващи компании, които оказват помощ да се заобиколят дългогодишните провокации към ефикасното разпространяване на качествени здравни артикули в Африка. Много от тези започващи компании претърпяха взрив по време на пандемията Covid-19, когато обществените системи стопираха.

Докладът прибавя, че „ методите, ръководени от данни, могат да извърнат дългогодишните правила “ в публичните вериги за доставки, „ исторически затруднени от неефективност “. Някои към този момент си партнират и с държавни управления.

Базираната в Кения Maisha Meds, да вземем за пример, е цифрова мрежа от частни аптеки и клиники, която е събрала над 25 милиона $ финансиране от основаването си през 2017 г.  Сега работи върху проект за здравно обезпечаване в помощ на хора с ниски приходи семействата се оправят със случаите на малария и утвърждават фамилното обмисляне.

„ Правителството стартира да се интересува от потребления програмен продукт и по тази причина работим с някои държавни клиники и диспансери в Кения “, сподели създателят му Джесика Върнън пред Al Jazeera.

След като се свърза с Famasi, който построи програмен продукт за ръководство на инвентара за следене на запасите от медикаменти в партньорските аптеки, Omitogun непрестанно получава доставки. Те идват с постоянни напомняния и самостоятелен проект за доставка, съгласуван с нейните наставления.

Пропуските са прекомерно огромни за запълване

Въпреки това, някои от тези започващи компании също срещат компликации при навлизането в всеобщия поток.

Анализатори като Gitahi предвиждат понижено финансиране през 2023 година на фона на световно икономическо закъснение. Вече някои започващи компании са претърпели кръгове съкращения, с цел да понижат разноските. Този август основаната в Лондон Babylon Health, чиято платформа интегрира изкуствен интелект, разгласи банкрут, макар че в миналото беше оценена на близо 2 милиарда $. Имаше партньорство с Руанда за даване на виртуални първоначални здравни грижи там и имаше над 2,8 милиона консуматори. Миналия октомври нигерийската изследователска компания за геномика 54gene уволни 100 служители; този септември стартира да приключва активността си.

Но финансирането не е единственото затруднение, пред което са изправени тези започващи компании. Липсата на подобаваща интернет инфраструктура и фрагментирани системи за опазване на здравето значи, че напъните на някои от започващите компании към момента са неефективни отвън огромните градски региони, споделят специалисти.

„ Инфраструктурата [все още] липсва в разнообразни страни “, сподели Шиту. „ Найроби, Йоханесбург, Лагос се развиват изолирано, а останалата част от Африка не е на равнище. “

Освен това, има и закъснение в приемането на прогресивни политики заради държавните бюрокрации, само че и заради отношението на хората към медикаментите.

И до момента в който Omitogun споделя, че Famasi й е оказал помощ да облекчи напрежението, тъй че в този момент се усеща по-добре, не всички са възприели новите технологии. Вътрешни хора от промишлеността споделят, че мнозина избират към момента да мислят за Бог като най-хубавия – или единствения – доктор, или да разпределят финансите си първо за облекчаване на други потребности.

„ Африканците не обичат да се грижат за здравето си, до момента в който не стане незабавно, след което стартират да търсят в коя аптека има лекарството и с кой доктор да приказват, тъй че ще би трябвало да работим извънредно бързо, за срещат се в такива обстановки, ” сподели Айола, съосновател на Famasi.

Източник: Ал Джазира
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР