Лаборатория Kaspersky е разработила невроморфен процесор, който симулира работата на

...
Лаборатория Kaspersky е разработила невроморфен процесор, който симулира работата на
Коментари Харесай

Лаборатория Kaspersky е създала невроморфен процесор, стимулиращ човешкия мозък, но няма къде да го произвежда

Лаборатория Kaspersky е създала невроморфен процесор, който симулира работата на човешкия мозък. Такива процесори ще заменят централните и графичните процесори при работа с невронни мрежи, което ще усили неведнъж скоростта на изчисленията с изкуствен интелект (ИИ) при несъизмеримо по-ниска консумация на сила, оповестява РИА Новости.

Невроните в мозъка си разменят единични импулси – шипове. Едно от преимуществата на този метод е, че силата се употребява единствено сега на предаване на импулса (в идеалния случай), което е друго от работата на стандартен процесор, учреден на работата на часовник.

Важно изискване за енергийната и изчислителната успеваемост на невроморфните процесори е и нуждата данните да се съхраняват там, където се обработват, което е изпълнено и от невроморфния чип, основан с присъединяване на Лаборатория Kaspersky.

Важно е да се посочи, че Лаборатория Kaspersky стартира да основава невроморфен процесор и програмен продукт за работата му през 2019 година. Проектът се основава на разработка на основаната в Новосибирск компания Motiv Neuromorphic Technologies. Motiv NT показа своя невроморфен чип Altai още през 2020 година под формата на 28 nm първообраз, ускорителна платка и съществена разширителна платка. През юни 2022 година Лаборатория Kaspersky закупи 15% дял в Motiv NT и показа невроморфната си платформа през октомври същата година.

„ Сега представихме технологията на интернационалния пазар и доста интензивно търсим заинтригувани сътрудници и клиенти, с които да изпълним пилотни планове по тази технология. Нуждаем се от сътрудници и в региона на микроелектрониката – нужни са ни чипове с размер 28 нанометра и по-модерни. Надяваме се, че такова произвеждане ще се появи в Русия. “

заяви Андрей Лаврентиев, началник на отдела за съвременни технологии на Motiv NT, представен от източника

Този изявление значи, че Altai остава на равнище прототипи и към момента няма проекти за произвеждане. Едно забавно решение продължава да чака своето време.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР