КЗП се събра на обществено обсъждане за индексацията на цените

...
КЗП се събра на обществено обсъждане за индексацията на цените
Коментари Харесай

КЗП умишлено прикрила темата за индексацията на цените на мобилните услуги?

КЗП се събра на публично разискване за индексацията на цените на мобилните оператори. Оказва се май, че тематиката съзнателно е прикривана от регулатора . Поне по този начин излиза от думите на един от членовете на регулатора.

След разбор ще се изготви мнение за клаузата за индексацията на цените на мобилните услуги, това разгласи при започване на публичното разискване ръководителят на КЗП Стоил Алипиев за индексацията на цените на мобилните оператори. Константин Арабаджиев, член на Комисията изясни, че предходната година има три отчета за тази индексация. Година и половина докладните, с които да се разгласи индексацията за неравноправна не е внасяна и насочи обвиняване към Алипиев, че в този момент искаш да си построи избран имидж.

От администрацията на Омбудсмана са безапелационни, че клаузата за индексацията е неравноправна.  Потребителите не могат да въздействат на тази уговорка и е подписана във щета на потребителя. Не е планувано понижаване и по този начин се обогатяват мобилните оператори, считат от администрацията на Омбудсмана.

Според Иван Лазаров, представител на потребителска организация напомни, че тази уговорка е от 20 години, само че до момента не е прилагана. Той недоумява какво се е случило в този момент. Иван Димитров от КРС уточни, че комисията от 2007 не утвърждава общите условия на мобилните оператори, както и до момента се тиражира в публичното пространство. В КРС единствено се предоставяли за информация общите условия. И този ангажимент изнемощял в последните години. КРС може са контролира единствено цените на едро, по думите му.
 Българска социалистическа партия търси страната на страната на потребителите
Българска социалистическа партия търси страната на страната на потребителите

Внася сигнали за договорите на мобилните оператори в КЗП и КРС

От МИИ са показали мнението си предходната година, както и тази, а точно, че имат право да индексират цените, което е доказано от съда в Люксембург. Но с това тематиката не се изчерпвала. Освен това казусът надхвърлял обсега на българското законодателство. Но въпреки всичко съгласно икономическото ведомство клаузата за индексацията на цените е неравноправна.

Димитър Деков от съдружие за правна помощ на потребителите се съгласи със мнението на Омбудсмана. Той счита, че клаузата е неравноправна. Някой някъде бърка, би трябвало да забележим кой къде бърка, по думите му. Въпросът за цените е въпрос на друга регулация, регулацията на пазара, по мнението му.

Емил Георгиев от Федерацията на потребителите в България е уверен, че има безучастие от страна на страната. Той е обезпокоен, че е имало отчети, които година и половина не са обсъждани. Георгиев желае министърът на стопанската система да наложи забрана. Два от мобилните оператори са спонсори на футболни клубове, акцентира той и е безапелационен, че има картел, който няма по какъв начин да се потвърди. А клаузата за индексацията на цените е неравноправна. Георгиев зове за общ потребителски правосъден иск.
 Има картел на пазара на мобилните оператори, уверен е Ивайло Мирчев
Има картел на пазара на мобилните оператори, уверен е Ивайло Мирчев

Комисия за защита на конкуренцията, КЗП и КРС сега не работят, счита депутатът от ПП-ДБ
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР