Кюстендил. В рамките на една година общественият посредник за община

...
Кюстендил. В рамките на една година общественият посредник за община
Коментари Харесай

Кюстендил: В рамките на една година общественият посредник за общината е разгледал 369 преписки

Кюстендил. В рамките на една година публичният медиатор за община Кюстендил е разгледал 369 преписки. Това заяви на конференция публичният медиатор за община Кюстендил Васил Иванов, съобщи кореспондент на Радио „ Фокус ” – Кюстендил . Приемната му е била посетена от 450 души, като най- постоянно поставяните проблеми са били свързани с нарушаване на публичния ред, проблеми с локалните налози и такси, нелегално строителство и административното обслужване. 9 от подадените тъжби към Васил Иванов са останали без разглеждане поради предходна 3-годишна отминалост на случаите. 8 от жалбите са били препратени на Омбудсмана на Република България Мая Манолова, а 17 от жалбите са препратени на други институции по подготвеност. 14 от жалбите не са били върнати с отговор в период от 20 дни от община Кюстендил.
По думи на Васил Иванов няколко са незавършените преписки, касаещи тъжби и сигнали от страна на жители до публичния медиатор. Една от преписките е предложение за изменение в Наредбата за публичния ред, касаещо шума в постройките в етажна съсобственост. Промяна не е направена, тъй като се чака изцяло изменение в наредбата. Друга незавършена кореспонденция е в допълнение обезопасяване на кръстовището сред улиците „ Цар Симеон І ” и „ Даскал Димитри ”. Целта е в региона да бъдат сложени параболични огледала, които би трябвало да бъдат закупени със средства от бюджета на Община Кюстендил за 2018 година. „ Другото незавършено нещо е ценене на 21 март – формалният празник на Кюстендил, който да бъде задочен за всички работещи на територията на общината ”, сподели Васил Иванов. По думите му в тази връзка са изпратени писма до регионалния шеф, до ръководителите на държавните звена, получено е мнение от страна на Министерство на труда и обществената политика, че това е празничен и неработен ден, само че все пак същият не е бил употребен като подобен от работещите, отвън общинската администрация. „ Пуснах и сигнал до „ Инспекция по труда ”, която направи няколко инспекции в учебни заведения, само че другите териториалните звена не бяха тествани. Този въпрос остана да виси. Аз няма да се откажа от неговото решение. В околните дни още веднъж ще напиша писмо до регионалния шеф ”, сподели Васил Иванов. По думите му не са позволени и други въпроси, свързани с отделяне на зона за сигурност към Съдебната палата в града и паркирането в региона, както и използването на минерална вода от поданици на квартал „ Изток ” в региона на бул. „ Дондуков ”. Ще продължи работата и по отношение на пашата на свободно пуснати селскостопански животни в аграрни терени.
Васил Иванов уточни също, че измежду подаваните сигнали са такива за възстановяване на градската среда, осветлението и асфалтирането на улици. По думите му е решен дълго изравен въпрос с рискови дървета в двора на Професионална гимназия „ Джон Атанасов ”. По сигнали на жители са ремонтирани две улици в Кюстендил, отстранени са и съществуващи непозволено сложени заграждения на улици. Пет сигнала са касаели слагане на пейки и поправяне на алеи в града, които са изпълнени в период. Почистени са три общински пътя, след подаване на сигнали от страна на жители. Решен е и въпросът с изгорели улични лампи по селата, след закупуване на вишка от страна на Община Кюстендил. „ По сигнали на жители бяха отстранени моторни транспортни средства, които дълго време са стояли паркирани на разнообразни улици. Имаше сигнали и за разчистване на нерегламентирани сметища в града и селата ”, сподели Васил Иванов. Разрешен е въпросът и със служебно събиране на информация от страна на детските градини във връзка с непрекъснатото местопребиваване на родителите. Общественият медиатор регистрира и случаи, които не са позволени. Единият е обвързван с рискова постройка, която е със статут на локален монумент на културата. Тази постройка не може да бъде отстранена без позволение от страна на Министерство на културата. Вторият сигнал е обвързван с активността на комисията за разпределение на годишната дотация за читалищата, който не е от компетенцията на публичния медиатор. Третият неуреден сигнал е по отношение на плана за благоустрояване на градската среда, за който липсват данни за нередности при неговото осъществяване. „ Другите тъжби са за асфалтиране на улици в дребните обитаеми места ”, сподели Васил Иванов.
Венцеслав ИЛЧЕВ
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР