Кюстендил тържественоотбеляза 80- тагодишнинаот спасяването на българските евреи .Венци и

...
Кюстендил тържественоотбеляза 80- тагодишнинаот спасяването на българските евреи .Венци и
Коментари Харесай

Кюстендил тържествено отбеляза 80- та  годишнина от спасяването на българските евреи

Кюстендил тържественоотбеляза 80- тагодишнинаот спасяването на българските евреи.



Венци и цветя на паметника на Димитър Пешев бяха поднесени от представители на локалната и държавната власт, църквата, организацията на евреите " Шалом " в България, политически партии, жители и цивилен организации.

Почетни посетители бяха Гълъб Донев – министър ръководител на Република България, Костадин Коджабашев – зам. министър на външните работи на Република България, инж. Александър Пандурски- регионален шеф на Област Кюстендил, Иван Андонов- ръководител на Общински съвет Кюстендил.



„ Отброяваме следващото десетилетие от запалването на най-голямата клада в човешката история – клада, която трябваше да изгори хиляди животи, само че още по-мръсната й цел беше да изгори човешката съвест. Пред тази клада се изправиха решителните кюстендилци и достойните мъже на майка България. Народ и черква, черква и народ демонстрираха, че това е страната. И не инцидентно, когато през днешния ден се почитат светите 40 мъченици, ние сме изправени пред подвига на праведниците на света, тъй като тези хора със своите действия демонстрираха, че Бог е очакване за храбреците. Изключително разчувствуван съм, че споделям тези мигове с министър-председателя Гълъб Донев. Няма да забравим този жест ", съобщи кметът Петър Паунов.



Премиерът Гълъб Донев в словото си обърна особено внимание на Кюстендилската акция за спасяването на българските евреи и приноса на т.нар Кюстендилска четворка - Асен Суйчмезов, Владимир Куртев, Иван Момчилов и Петър Михалев. „ Четирима почтени кюстендилци, които тъкмо преди 80 години на тази дата - търговец, юрист, преподавател и народен представител се събират, с цел да се опълчват на закононарушението, което се приготвя за депортацията на десетките хиляди български евреи. Не остават безучастни и безмълвни пред опасността вагоните на кюстендилската гара да бъдат натоварени с техните другари, съседи, съграждани, които да бъдат депортирани и предадени на гибел “, означи министър-председателят.



Премиерът Донев посочи и приноса на тогавашния заместник-председателя на Народното събрание Димитър Пешев - също народен представител от Кюстендил, за спасението на българските жители от еврейски генезис. „ Пешев събира съидейници, народни представители, които се опълчват твърдо и упорстват за анулация на заповедта за депортация на хилядите български евреи “, напомни Донев. По думите на министър-председателя тези български персони остават в историята на света като спасителите на българските евреи.

Присъстващите се включиха и в тържествено шествие до паметната плоча на почетния жител на Кюстендил Иван Момчилов, където поставиха цветя в символ на благодарност.

На 9 март 2023 година се навършват 80 години от Кюстендилската акция за спасяването на българските евреи. В сериозните дни при започване на март 1943 година, когато се взема решение ориста на хиляди хора, петимата кюстендилски жители – Асен Суйчмезов, Владимир Куртев, Димитър Пешев, Иван Момчилов и Петър Михалев, със задружните си старания способстват да бъде спряна депортацията на евреите от довоенните лимити на Царство България. За тези им заслуги те са провъзгласени в Държавата Израел от мемориала „ Яд Вашем ” за „ праведници на света ”. Наградени са с най-висшето държавно отличие в Р България – медал „ Стара планина ” I ст. Удостоени са със званието „ почетен жител на Кюстендил ”.

Новините от Кюстендил



Най-интересните диалози от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в Soundcloud , Spotify , Apple Podcasts и Гугъл Podcasts



Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Facebook



За занимателни видеа ни последвайте в TikTok



Инстаграм

Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР