Кувейт планира да увеличи износа на дизелово гориво и на

...
Кувейт планира да увеличи износа на дизелово гориво и на
Коментари Харесай

След забраната за руски нефт: Кувейт изпраща на Европа пет пъти повече дизел

Кувейт възнамерява да усили износа на дизелово гориво и на самолетни горива за Европа тази година, като дребна част от напъните, да се помогне на остарелия континент да компенсира спада на потоците на нефтени артикули от Русия, оповестява Блумбърг
Държавата от Близкия изток чака да усили петкратно доставките на дизел за Европа по отношение на 2022 година до 2,5 милиона тона, или почти 50 000 барела дневно, съгласно източник, осведомено с въпроса, представен от организацията. Кувейт също по този начин желае да удвои продажбите на реактивно гориво до съвсем 5 милиона тона, сподели същият източник.
Европейският съюз е изправен пред евентуален срив на горивата от 5-и февруари,
когато би трябвало да влезе в действие възбраната на импорт на рафинирани петролни артикули от Русия, което е част от глобите поради нашествието на Москва в Украйна. Цените на дизела могат да скочат до 200 $ за барел през това тримесечие, защото възбраната може да провокира световен недостиг, предвиждат от Bank of America.
ЕС е купувал съвсем 1,3 милиона барела дневно нефтопродукти от Русия към края на предходната година, пресмятат анализатори от JPMorgan Chase & Co. Около половината от тях са били дизелово гориво.
Кувейт е похарчил десетки милиарди долари за модернизиране и създаване на нови рафинерии през последните години.
Най-значимата му инвестиция е построяването на Al-Zour. Това е една от най-големите петролни рафинерии в света, както и е проектирана да преработва 615 000 барела недопечен нефт всеки един ден. Държавата от Югозападна Азия към този момент изпрати първия си експорт на дизелово и реактивно гориво в края на предходната година.
Плановете на държавната компания Kuwait Petroleum Corp. за реактивно гориво изключват всевъзможни продажби на спот пазара, уточни източникът на Блумбърг. Това значи, че действителното количество, изпратено до Европа, може да се окаже повече от 5 милиона тона.
Първата от трите линии на Al-Zour, известни като влакове в петролната промишленост, работи устойчиво и преработва повече от 205 000 барела дневно, заяви неназованият източник. Втората влакова линия би трябвало да стартира работа доникъде на февруари, а третата - до април.
Общият рафиниращ потенциал на Кувейт ще нарасне до към 1,5 милиона барела дневно, откакто Al-Zour проработи изцяло.
Други производители на нефт от Близкия изток като Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства също се чака да усилят износа на гориво за Европа през 2023 г.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР