Куполът на катедралния храм Свето Успение Богородично във Варна се

...
Куполът на катедралния храм Свето Успение Богородично във Варна се
Коментари Харесай

​Куполът на катедралния храм във Варна се нуждае от спешен ремонт

Куполът на катедралния храм " Свето Успение Богородично " във Варна се нуждае от незабавен ремонт, тъй като има заплаха течовете да повредят стенописите. Изчисленията демонстрират, че са нужни половин милион лв.. Част от сумата към този момент е обезпечена, само че се разчита и на помощта на миряните.

Варна
 Търсят се средства за ремонт на покрива на Катедралния храм във Варна Търсят се средства за ремонт на покрива на Катедралния храм във Варна
Кампания за набиране на дарителски средства за възобновяване на покрива на Катедралата "Свето Успение Богородично " започва Варненският и Велик...

Катедралният храм във Варна е един от знаците на града. Изграден е през далечната 1886 година. Оттогава до през днешния ден главен ремонт е юридически единствено един път - преди 77 години, когато са сменени ламарините на купола.

Варненски и Великопреславски митрополит Йоан: " Тази ламарина малко или доста от времето е претърпяла своите опустошения и има места, където от дъждовете се отича и се набива в стените. Стените са големи, дебели стени, само че нали разбирате, че в случай че това по този начин продължава неимоверно дълго време това ще избие соли в стенописите и ще ги повреди. "
Заради течовете от купола тук-там по стените към този момент са се появили влажни петна.
Варненски и Великопреславски митрполит Йоан: " Ние направихме реституция на стенописите в купола, на стенописите в олтара. Това са скъпи и значими неща. Много от стенописите са на Ростовцев и са неповторими по своята същина, за това не ни се ще да отлагаме този ремонт. "
По предварителни калкулации за ремонта са нужни над половин милион лв.. Със средства от страната, общината и великодушни донори са събрани две трети от парите, само че трябват още.
отец Димитър, катедрален храм " Свето Успение Богородично ": " Българинът е великодушен човек, когато става въпрос за църквата, постоянно се отзовават донори. Обявили сме сметка, набирателна, целева. Събрани са към 80 хиляди лв. към този момент. "
Тъй като катедралният храм е монумент на културата, правенето на документите за ремонта лишава време. В момента се правят геодезически измервания, тече и процедура по паспортизация на постройката. Реално ремонтът може да стартира след към три месеца.
  Реставрират стенописите в Катедралния храм във Варна Реставрират стенописите в Катедралния храм във Варна
От Варненската и Великопреславска митрополия желаеха помощ от Община Варна за довършването на реставрацията на стенописите в Катедралния храм „ Свето...
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР