Купищата лоши банкови задължения в Европейския съюз са се стопили

...
Купищата лоши банкови задължения в Европейския съюз са се стопили
Коментари Харесай

Европейският банков орган отчете спад на лошите кредити

Купищата неприятни банкови отговорности в Европейския съюз са се стопили на половина през последните четири години, регистрира европейският банков надзирател, представен от организация "Ройтерс ". Равнищата им в кредитните институции на Гърция и на Кипър обаче остават високи.

Необслужваните заеми (NPL), чието погасяване от страна на дребни компании и човеци се бави или даже се обрисува като невероятно, са се трансформирали в примки на шиите на доста банки след международната финансова рецесия отпреди 10 години. Купищата NPL намалява банковата доходност и лимитира кредитния потенциал, показва Европейският банков орган в публично изказване, оповестено на 8 ноември.

Обемът на неприятните заеми в портфейлите на европейските банки се е свил от 1.15 трлн. евро през юни 2015-а (когато е бил 6% от всичките отпуснати заеми) на 636 милиарда евро (или 3%) към юни 2019-а, пресмята надзорникът. Спадът се дължи на безапелационната интервенция на контролните органи, на "политическата решителност " да се оправят с казуса и на икономическия напредък и ниските лихвени проценти. Европейският банков орган е употребил за изчисленията си извадка от 150 европейски банки, които държат 80% от общите активи на бранша.

Макар че междинното ниво на NPL за цялата общественост е на половина по-ниско, някои страни не престават да пъшкат под бремето на прекомерно високи несъбираеми вземания. Например, в Гърция делът на NPL е бил 39.2% през юни тази година, а в Кипър - 21.5 %.

В Италия необслужваните заеми сега са съвсем 8% от общия размер отпуснати заеми против съвсем 17% през юни 2015-а. В числово изражение понижението е с цели 145 милиарда евро за този интервал от малко над четири години, най-вече от останалите страни членки на блока. В Испания NPL са били редуцирани с 81 милиарда евро, във Англия - с 60 милиарда евро, и в Германия - с 43 милиарда евро.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР