Културологът проф. Ивайло Дичев се обърна към премиера и депутатите

...
Културологът проф. Ивайло Дичев се обърна към премиера и депутатите
Коментари Харесай

Ивайло Дичев: Може ли 3-ти март да е националният ни празник, това е подигравка с нашата идентичност

Културологът проф. Ивайло Дичев се обърна към премиера и депутатите с апел да бъде преосмислен деня, в който България би трябвало да отбелязва своя народен празник. Според него 3 март е " изключителна насмешка с националната ни еднаквост ". Той не би трябвало да бъде нашият народен празник, тъй като се подписва контракт сред две империи, с който даже не стартира нашата нова история.

Вижте цялостния текст на проф. Дичев създателя, оповестен на страницата му в Facebook:

" До господин Кирил Петков, до българските депутати,

Изборът на 3ти март за народен празник е изключителна насмешка с национална ни еднаквост. Няма страна по света, която да е избрала за подобен собствен знак събитие, в което самата тя не е взела участие: на нея е подписан кротичък контракт сред две империи без присъединяване на българи, с който даже не стартира новата българска страна.
- До 1888 на този ден се чества възкачването на престола на съветския цар Александър 2.

- През 1990, по предложение на председателя/президент Петър Младенов, 3 03 е определен да размени другото " избавление ", което празнувахме до тогава на 9 09 1944 и което беше довело до нашия 45 годишен " стеснен суверенитет ".

Уважаеми водачи на нацията,

Сега е моментът да се отърсим от отвратителния си народен комплекс на снишаване и признателност и да повярваме в достолепието си. Дори не приказвам за абсурда, който ще бъде осъществяването на ритуали дружно с съветската посланичка, която ни назова подлоги.

Но макар настоящите събития, въпросът не е на русофобия, а в това да почнем да почитаме самите себе си и историята си. Нека 3 03 остане ден на православната взаимност или каквото решите, само че не и народен празник с този колониален нюанс.

Сред концепциите за народен празник, които от години се разискват в нашето обществено пространство:
- Съединението, 06 09
- Празникът на писмеността и просветата, 24 май
- А моето предложение - 16 04, денят на Търновската конституция.

Нека още в този момент стартираме тази полемика! "
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР