Културно-историческото наследство на община Петрич вече ще се съхранява в

...
Културно-историческото наследство на община Петрич вече ще се съхранява в
Коментари Харесай

Изпълни се - нов дом на Исторически музей в Петрич

Културно-историческото завещание на община Петрич към този момент ще се съхранява в нови експозиционни пространства на Исторически музей – при подобаващи условия и на задоволителна повърхност. Те се осъществиха по взаимен план на общините Петрич и Серес - „ Създаване на културен двуполюс Серес - Петрич “ на Програма за трансгранично съдействие INTERREG V- А Гърция – България 2014-2020.

На публична гала беше прерязана лентата на новия дом на Исторически музей в град Петрич в наличието на делегация от сътрудниците по плана – Община Серес, Университет „ Аристотел “ и Тракийски университет „ Демокрит “. Кметовете на двете гранични общини показаха задоволеност от сполучливото партньорство на полето на културата и обявиха продължение на съдействието в предстоящ проект.

На церемонията беше включено и видеообръщение на българския еврокомисар госпожа Мария Габриел. Лентата на новите зали за експониране на културно –историческото завещание на община Петрич прерязаха кметът на община Петрич Димитър Бръчков, кметът на община Серес Александрос Хрисафис и шефът на Исторически музей Методи Бисерков. Специално осъществяване на петричките русалии, част от нематериалното културно завещание на общината, впечатли гостите от прилежаща Гърция.

Новите експозиционни зали на Исторически музей отвориха с благословията на отец Ангел Кочев, който отслужи водосвет. С осъществяване на Китаро-мандолинен оркестър при НЧ „ Братя Миладинови -1914 “ и гостуващите солисти Теодора Петрова и Юрий Николов приключи церемонията за разкриване на новите експозиционни зали на Исторически музей – Петрич. През деня се организира работна среща на сътрудниците по плана за отчитане на резултатите, детски пленер за занаяти и исторически възстановки, взаимно с фондация OPEN SPACE и доброволци по Програма „ Европейски корпус за взаимност на Европейски Съюз “, и разкриване на галерия „ Рисуваме Историческия музей “.

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР