Културният център Иван Михайлов“ беше регистриран през 2019 г. Напрежението

...
Културният център Иван Михайлов“ беше регистриран през 2019 г. Напрежението
Коментари Харесай

Маринела Величкова, Скопие: Отричането на българите тук не може да продължи до безкрай

„ Културният център „ Иван Михайлов “ беше регистриран през 2019 година Напрежението към Иван Михайлов се появи през 2022 година Тоест две-три години по-късно. В този интервал от време нито името, нито активността на сдружението някому е пречила. На откриването на помещението на този клуб в Битоля обаче от България пристигнаха министър председател, вицепрезидент, външен министър и доста политици. Тогава като че ли стартира тази вълна на неодобрение и изказвания, че наименованието на клуба е провокация. “

Това разяснява в студиото на Euronews PrimeTime кореспондентът на Българска телеграфна агенция в Скопие Маринела Величкова. По думите ѝ дейностите на управляващите в Скопие във връзка с българското съдружие в Битоля не е изненада.

Тя означи, че от всички над 17 000 сдружения в РСМ единственото заличено съдружие съгласно признатите небрежно през ноември 2022 година законодателни промени е таман Културният център „ Иван Михайлов “ в Битоля, само че се чака същата орис да сполети и клуба „ Цар Борис III “ в Охрид, чийто секретар Християн Пендиков беше брутално атакуван и пребит при започване на тази година.
Противопоставянето сред ръководещи и съпротива в РСМ е едно от нещата, които директно въздействат на отношението към и със България, в това число и в обществото тук.
„ Ретроактивното деяние кардинално, всеки правист би го споделил – освен в Европейски Съюз, не е измежду най-законовите неща, които може да гласоподава един парламент “, акцентира Величкова.
Тук се приготвя още един, нов закон за сдруженията и фондациите, който този път ще мине през Венецианската комисия, тъй като интервалът е подобен, че законодателството в РСМ би трябвало да се хармонизира с европейското законодателство. Леко се колебая, че сегашният закон за сдруженията и фондациите, по който Културният център „ Иван Михайлов “ беше премахнат, подхожда на европейските условия за това.
Никой не знае какво ще включва новия закон, тъй като за него няма информация от държавното управление или Народното събрание.

Величкова напомни, че РСМ има опит с сходни решения – преди много години в начало на века в Охрид беше учредено едно друго българско съдружие – „ Радко “ (един от псевдонимите на Иван Михайлов). Тогава с решение на Конституционния съд това съдружие също беше неразрешено и заличено от Централния указател. Тогава хората от сдружението стигнаха до съда в Страсбург, който отсъди, че сходно изтриване е непозволено и че едно име не би могло да бъде опасност за нечия народност, самочувствие и така нататък

Засега медиите в РСМ не разясняват, а единствено осведомят за реакциите на България, стана ясно от думите на Величкова. Крайното опълчване и острата лексика би трябвало да бъде изменена, безапелационна е тя.

„ Ситуацията сега сред двете страни, а и във връзка с настройките в самата РСМ, в това число на битово равнище във връзка с България, е в най-ниската си точка през последните 30 години, която въобще можем да си представим “, уточни Величкова.

По нейните думи обаче тази история няма да спре дотук.

„ Елиминирането на опцията да се одобри, че в РСМ има българи и че те имат равни права с всички останали, не може да продължи до безспир “, акцентира тя.

Целия диалог вижте във видеото.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР