Културните институции в Пловдив чакат помощ от фонд Култура, за

...
Културните институции в Пловдив чакат помощ от фонд Култура, за
Коментари Харесай

Културните институции в Пловдив не могат да платят сметките си за ток

Културните институции в Пловдив чакат помощ от фонд " Култура ", с цел да заплащат сметките си за ток. Освен музеи и галерии, документи за кандидатстване са подали Народната библиотека " Иван Вазов " и архитектурният резерват " Старинен Пловдив ". Освен с по-високите разноски за ток, шефовете би трябвало да се оправят и с внезапно понижените доходи от билети след въвеждането на зеления документ.

Природо-научният музей заплаща най-високите сметки за ток в Пловдив поради живите експозиции, които радват посетителите. Ако предходната година в най-тежките зимни месеци разноските са стигали до 3700 лв. на месец, в този момент управлението чака в пъти по-високи сметки.

При нас живата експозиция изисква много сериозен запас без значение, че сме инсталирали енергоспестяващо отопление, само че залата с пеперудите, аквариума, терариума изискват непрекъснати грижи. Предполагам, че до края на годината няма да имаме проблем със средствата за ток, само че за другата година съм много обезпокоен, споделя Огнян Тодоров, шеф на Природо-научен музей, Пловдив.

До края на годината музеят ще се оправи със сметките поради дълготрайния контракт на закрепена цена, който са сключили с енерго-разпределителното сдружение през лятото. След това ще разчитат на помощ от фонд " Култура ". Фондът разполага с запас за подкрепяне в размер на 5 млн лв., само че те надали ще са задоволителни, с цел да се поддържат всички културни институти в страната.

Последното, което знаем че фонд " Култура " ще покрива може би отчасти, може би изцяло сметките за юли, август, септември, октомври и ноември, споделя Пламен Панов, зам.-кмет по културата.

Музеите регистрират и фрапантен спад на приходите от продажба на билети след въвеждането на зеления документ.

В най-хубавите месеци имаме бюджет от 20-24 000 лв., към сегашния миг не повече от 4 000 лв. на месец, което е мощно незадоволително да покрие разноските за ток и за издражка на експозицията, споделя Огнян Тодоров, шеф на Природо-научен музей, Пловдив.

За да привлекат нови гости, в Природо-научния музей приготвят нови три зали. От Община Пловдив подсигуряват, че при дефицит на средства, ще бъде обезпечена спомагателна дотация за всички културни оператори в града.

Репортер: Мариела Хубинова
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР