Културата на финикийската цивилизация е една от най-вдъхновяващите и влиятелни

...
Културата на финикийската цивилизация е една от най-вдъхновяващите и влиятелни
Коментари Харесай

Амулетите от Арслан Таш защитавали хората от демоните на нощта

Културата на финикийската цивилизация е една от най-вдъхновяващите и авторитетни в Древния свят. Чрез морската търговия в продължение на доста епохи финикийската книжовност, език и просвета се популяризирала в доста краища на Европа и Близкия изток. За археолозите и феновете на история разнообразните митологии и вярвания на семитските цивилизации на Близкия изток постоянно са били огромен източник на познания и музи. Разкопките на огромните антични метрополии в този район са довели до откриването на голям брой чудесни творби на изкуството. Но какво да кажем за артефактите, които са свързани съответно с живота и вярванията от всекидневието на античните общества? Уникалните и загадъчни амулети от Арслан Таш ни дават визия точно за това. В най-общ смисъл амулетите от Арслан Таш са функционирали, като отбрана от свръхестествения свят, изключително от демоните на нощта!

Произходът на Арслан Таш – град заровен в пясъците на времето

Древният град Арслан Таш е ситуиран в модерна Сирия, в северната област Алепо и покрай град Айн ал-Араб (Кобано). Арслан Таш, с помощта на своето местонахождение е бил значим център, прочут още като Хадату (означаващ „ Нов град “ на арамейски). Този град, като център на арамейско царство е превзет от асирийците през IX в. прочие н.е. Хадату е бил дом на няколко култури и цивилизации и той непрестанно се издигал до статута на значим град през асирийския интервал. Той се намирал покрай античния хетейски град Масувари (Тил Барсип, актуален Тел Ахмар), на към 25 километра, на левия бряг на река Ефрат. Хадату се радвал на положителни връзки с всички огромни градове в района и южните елементи на Анадола. Днес този град е прочут, като Арслан Таш. На турски Арслан Таш значи „ Каменният лъв “. Името идва от монументалната статуя на асирийски лъв, която охранява античната врата на града. Но лъвът не е единственото нещо, което е намерено на това антично място. От първите разкопки, през 1836 година, а и по-късно още веднъж през 1928 година, мястото е дало доста забележителни антични артефакти, в това число и по този начин наречените амулети от Арслан Таш.

Амулетите от Арслан Таш са закупени през 1933 година от граф Робърт Дю Меснил Дю Бюсон, френски историк и археолог. Докато посещавал мястото на античния Хадату, Бюсон се сближил с локален селяндур, който му предложил да му продаде амулетите. Те били закупени на доста ниска цена и е доста евентуално селянинът просто да ги е откраднал от обекта. Така или другояче, Дю Бюсон направил покупката си. Той оповестил това изобретение през 1937 година на среща на Националното общество на френските антиквари. Подробните описания и изследванията на амулетите са оповестени през 1939 година в Melanges Syreins.

Мощно проклинание за отбрана на дома

Написаното върху амулетите от Арслан Таш е с арамейска книжовност, която произлиза от античната финикийска писменост. Това демонстрира явен преход от античната ханаанитска и арамейска книжовност в по-класическият и тип. Езикът на надписите е финикийски, само че написан с арамейски знаци. Текстът бил обект на обширни проучвания, които обгръщат десетилетия. Въпреки, че употребяваният език е финикийски, текстът има и няколко заети думи от арамейският, като тук-там учените откриват и арамейска морфология. Повечето от тях са съгласни, че написаното е дело на арамейски писар.

Самото проклинание е мощно проклинание за отбрана на дома. То е предопределено да защищити носителя от демони и по-специално от демони на нощта, които нямало да бъдат в положение да влязат където и да било, щом там е носителят на амулета. Целият надпис разкрива забавната религия в съюза сред носителя и самия Космос, който той можел да употребява като метод за налагане на заклинанието.

От първата част учените разграничават няколко забавни аспекта. Първо там се приказва, че амулета обезпечава отбрана против демоните на нощта. Те са наричани „ летци, удушители на агнета “ и са сходни с домонът Ламашту в месопотамските вярвания. Заклинанието се базира на провидение, известно като Сасам. Това провидение е обгърнато с тайнственост, защото рядко е било призовавано или споменавано. Общоприето е схващането, че Сасам е защитно провидение, което било призовавано да оказва помощ на хората. Някои споделят, че Сасам е провидение от несемитски генезис, известно от асирийски текстове, като Шашмай.

Богинята Ашера, както и Бог Ел също се загатват в заклинателния текст. Друго неповторимо провидение за което се приказва е Хорон. Той е божеството настойник на подземния свят, както и неговият брат близнак Мелкарт – стопанин на моретата и мореплаването, той е и основно провидение на град Тир в сегашен Ливан.

Като цяло заклинанието има за цел да отбрани носителя на амулетите от демоните и да им попречи да влязат в неговото домакинство. В него се показва, че носителят е предпазен от самите Ел и Ашера, както и от Баал, който тук носи по-стар, угаритски епитет „ Властелин на Земята “, както и от господ Хорон и неговити дами, жители на подземния свят. Заклинанието заповядва на демоните на нощта да се махнат от вкъщи на носещия амулета и да изчезнат през вратата или под прага й. Това разкрива забавна религия в смисъла на прага за античните цивилизации. Прагът е била значима част от къщата, която имала и ритуално значение. Смятало се, че такива мощни заклинания и вълшебства пречели на злите духове и не им разрешавали да прекрачат прага и да влязат в дома.

Дали амулетите на Арслан Таш трябвало да се насят към врата?

Водещи учени продполагат, че тези амулети не са били предопределени за носене от човек. Тъй като те са много огромни и обемисти и поради типа на заклинанието се счита за явно, че те били предпазен амулет за дома и били предопределени да се окачат над вратата, място с ритуално значение, където демоните на нощта могат да видят заклинанието.

Освен това текстът дава значим взор върху вярванията на античните семитски култури. Обикновеният народ имал богат набор от вярвания, както се вижда и от акцента върху демоните на нощта. Закачен на вратата или на прага на дома амулета ясно предупреждавал нощните гости да бягат. И в случай че те не се били „ вслушали “ в това предизвестие, щели да бъдат победени от мощта на светлината от утринното слънце.

Слънцето против нощта

Цивилизациите на Близкия Изток несъмнено са едни от най-старите и най-вдъхновяващите в Древния свят. От тези пустинни райони и плодородни речни долини се разгръщат култури и технологии, които оформили света подобен, какъвто го познаваме през днешния ден. И финикийските, арамейските, асирийските и ханаанските митологии се припокриват. За хората, които знаели малко за природата, сигурно вярвали доста в свръхестественото. Енигматичните заклинания и защитни амулети от Арслан Таш дават скъпа визия за това по какъв начин света на свръхестественото и профанното са взаимодействали в всекидневието още преди епохи.

Инфо: Ancient-Origins

Ако желаете да научите повече, за магическите амулети в Древния свят, може да прочетете публикацията ни тук.

Източник: drevnite.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР