Култовият документален филм на Адела Пеева Чия е тази песен?“

...
Култовият документален филм на Адела Пеева Чия е тази песен?“
Коментари Харесай

Култовият филм „Чия е тази песен?“ с юбилейна прожекция в Дома на киното

Култовият документален филм на Адела Пеева „ Чия е тази ария? “ навърши 20 години.

Специална прожекция и среща с режисьорката в Дома на киното ще има на 23 април.

Премиерната му прожекция през март, далечната 2003 година, в границите на програмата на София филм фест е посрещната със засилен интерес, а след края й, станала на крайници, публиката в кино „ Люмиер “ дълго приветства кино лентата.


Днес Адела Пеева споделя: „ Реакцията на залата тогава се оказа предвещание и добра прокоба за бъдещето му. Но никой не можеше да допусна, че и цели две десетилетия по-късно номинираният за премията на Европейската кино академия филм ще продължи да провокира все по този начин мощен интерес и да бъде издирван, и прожектиран на всички места по света – на семинари, конференции, в образователни заведения, за годишнини и културни събития. И дори, към момента да бъде показван на фестивали и по малките екрани. „ Чия е тази ария? “ стана част от видеотеките на над 60 университета в Съединени американски щати и Европа. Оказа се и в основата на голям брой дисертации и университетски изследвания на експерти от Европа, Америка и дори Австралия, чиито проучвания са документирани с редица издадени книги. Откъс от кино лентата бе включен и в електронния вид на български учебник. “

Историята на основаването на кино лентата стартира един ден в Истанбул. " В дребен ресторант в Истанбул вечерях с другари от разнообразни балкански страни - грък, македонец, турчин, сърбин и аз, българката ". Там чух песента, чиято история представям в този филм. Веднага по-късно, всеки от нас стартира да си я тананика на своя личен език. И всеки настояваше, че песента е от родната му страна. Така породи разногласието - чия е тази ария? Знаех още от детството си, че песента е българска. Исках да узная за какво и другите претендираха, че е тяхна ”, споделя Адела Пеева, която е сценарист и режисьор на кино лентата.

На 23 април в Дома киното със закупен билет ще получите персонален подарък от режисьорката Адела Пеева – ДВД копие на кино лентата.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР