Кукери и фолклорна музика огласиха улиците на Асеновград днес по

...
Кукери и фолклорна музика огласиха улиците на Асеновград днес по
Коментари Харесай

Кукери и карнавалци прогониха злото от Асеновград

Кукери и фолклорна музика огласиха улиците на Асеновград през днешния ден във връзка християнския празник Сирни Заговезни. Участници, фенове и инцидентни минувачи - всички дружно шестваха дружно из града, с цел да прогонят злите сили и да спечелва положителното. Вратите на домовете си за благите посетители отвориха голям брой асеновградчани. Домакините посрещаха карнавалците с големи усмивки, алено вино, сланина и сладки. А влизайки в къщата кукери и участници в разнообразни функции се отблагодаряваха, като танцуваха и скачаха за здраве. Всеки един от облиците изпълняваше отговорностите си. Например, лекарят преслушваше домакините да ревизира в какво здраве са. Свещеникът благославяше цялата къща и на места сякаш " искаше " малко подаяние за новата черква.



Циганката, пък, която е многодетна майка и към днешна дата още веднъж бременна с 15-тото си дете танцуваше своите обичайни ориенталски танци по звуците на кукерските чанове. Полицай " продаваше " електронни винетки на място, и то на промоция - с 90% понижение. Само против 10 лв. всеки участник можеше да се снабди със наложителния винетен стикер. После ревизираше документи на домакини в домовете и на участващите в карнавала. Оказа се, че всички хора са изрядни и нямаше нито един санкциониран. Въпреки служителят на реда, из улиците на Асеновград шестваше и " пандизчия ", избягал от асеновградския затвор и не възнамеряващ да се върне още веднъж зад решетките, в случай че не го заловят.



В карнавала се включи и предстоящ " кандидат-кмет " на Асеновград. Той раздаваше предизборната си стратегия за мандат 2019 година - 2023 година на присъстващите, която включва обещания за 2-седмичен празник на сармите, градът да се трансформира в пристанище на язовир " 40-те извора " и други. На няколко места от маршрута си фенове и карнавалци извиха кръшни и дълги хора за здраве и да се приветства новото начало. " Българският бит постоянно е бил обвързван с няколко съществени неща. И те са здраве, изобилие и по-благодаатна, сполучлива и даровита година. Едно ново начало е провеждането на този карнавал, от една страна и от друга, около Сирни Заговезни да изгоним зимата, да дойде пролетта, да се затопли и да желаяме амнистия - по-младите - от по-възрастните. ", сподели пред Actualno.com Боян Алексиев - един от уредниците и реализаторите на концепцията.



Най-малкият участник тази година бе 9-месечният Мартин, който се бе " превъплатил " в ролята на кукер. Най-възрастният карнавалец, пък, бе на към 70 години, което приказва за последователност в българския фолклор сред поколенията в Асеновград.
Още фотоси от карнавала в Асеновград може да разгледате ТУК .
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР