Кучето съпътства човека от незапомнени времена - и в началото

...
Кучето съпътства човека от незапомнени времена - и в началото
Коментари Харесай

Кои породи кучета се обучават най-лесно

Кучето съпътства индивида от незапомнени времена - и първоначално сигурно са се разбирали импровизирано, съгласно взаимната полза. С цивилизоването на човешкото общество обаче дилемите на кучето са ставали все по-специфични, а разпоредбите, с които би трябвало да се преценява - все по-сложни и многочислени.

Процес, който в действителност продължава и в наши дни - и въпреки и не на всяко куче да му се постанова да знае по какъв начин да открие експлозиви в нечий багаж на летището, да вземем за пример, то даже най-дребният и свободен откъм задания домакински любим би трябвало да има най-малко базово образование, с цел да не се трансформира в проблем за стопаните си. Замисляли ли сте се кои породи кучета се образоват най-лесно?

Бордър коли

 Бордър коли

Това много нормално на тип четириного в действителност публично се кипри с купата Най-интелигентно куче в света. Доколко оценката е справедлива и изчерпателна - не се знае, само че по този начин настояват откривателите от Университета на Британска Колумбия - и кои сме ние, че да спорим с тях? С купа или без, бордър коли е в действителност необикновено мъдро куче, което живее, с цел да угажда на стопанина си - а точно това обуславя до каква степен едно куче е податливо на образование. Когато кучето е своенравно, фактът, че е интелигентно животно, носи изгода единствено за него - и вгорчава в допълнение живота на смелчагата, заел се да го дресира. Макар и кардинално да е основано като овчарско куче /през 1881 година, във Великобритания/, бордър коли може да бъде отглеждано и като домакински любим в градска среда. Но наложително се пригответе за най-малко 3 часа енергична, изпълнена със занимания разходка!

Австралийска овчарка

 Австралийска овчарка

Австралийското в името е единствено за цвят - породата в действителност е селектирана в Съединени американски щати. Има, несъмнено, австралийски корен - не са си го измислили случайно. Всъщност австралийската овчарка е ненапълно родственик с бордър коли и, за шанс, споделят обичайните фамилни полезности - астралийската овчарка също живее, с цел да служи. Не отстъпва на титулувания си сродник и по разсъдък, тъй че предлага плодородна композиция - разум и предпочитание за учене. Оттам нататък всичко е в ръцете на индивида.

Белгийска овчарка

 Белгийска овчарка

За да се измъкнем към този момент от овчата тема, дано назоваваме това прелестно служебно куче с другото му име - Малиноа. А етикетът служебно си е напълно подобаващ - произхождащото от белгийския град Малин леко, пъргаво куче от десетилетия се подвизава сполучливо по летища, специфични полицейски елементи и под дърво и камък още. При уместно образование малиноа може да се трансформира безусловно в сянка на индивида, с който си партнира - което е изключително значимо в полицейската и антитерористична работа. Също по този начин е съвършен персонален бодигард и даже не му би трябвало изключително учене за това - в кръвта му си е! Би се чувствало добре и в градско жилище, стига да му осигурите дълги, занимателни разходки.

Немска овчарка

 Немска овчарка

Всъщност немското овчарско куче не отстъпва по нищо на сътрудниците си, класирани на първите три места нагоре - само че нали въпреки всичко би трябвало да ги подредим някак! И в действителност сигурно е най-популярно от всички упоменати до тук породи кучета. Служебно куче, откриващо неразрешени вещества, професионален надзирател на обекти, куче, употребявано за гонене и задържане на извършители, персонален бодигард, лидер на хора с нарушено или изчезнало зрение, придружител и надзирател на децата в фамилията - можете да обучите немското овчарско куче за всяка една от тия действия, без да се изпотите доста. Това куче просто обича да усвоява нови умения. Разбира се, като споделяме можете, не споделяме, че това е обикновена работа и се допуска да я свършите персонално. Всеки притежател може да научи кучето си да сяда и да дава лапа по команда, само че сериозното образование си желае специалист. Независимо кой ще го образова обаче, немското овчарско куче усвоява преподаденото с лекост.

Лабрадор

 Лабрадор

Още едно куче, за което образованието е наслаждение - стига да не го стресирате, несъмнено! Това в действителност важи за безусловно всяка порода - даже у най-възприемчивото животно може да бъде образувано отрицателно отношение към образованието, в случай че процесът е натоварващ и стресиращ. А всяко образование на кучето ще бъде натоварващо и стресиращо, в случай че учащият си изпуска нервите и е нападателен към животното. Да всяваш почит е едно, да предизвикваш боязън - напълно друго! Сега назад към лабрадора!

Най-добър отзив за способността на лабрадора да учи е фактът, че - наред с немската овчарка - той е най-разпространеният лидер на хора с изчезнало или нарушено зрение. Изявява се добре и като куче-спасител в акции при бедствия и повреди. С лекост може да научи и извършва и всевъзможни трикове и команди в качеството си на домакински любим.

Добре е образованието на кучето да стартира в ранна възраст, да вземем за пример 5 месеца - и това важи за всички породи! До петия си месец кучето е напълно незряло - да научи какво може и какво не може да гризе и къде и по кое време може да върви до тоалетна е задоволително.

С навършване на втората година пък характерът на животното е към този момент напълно построен и е евентуално кучето да си е основало привички и разбирания, затрудняващи образованието на кучето - по тази причина е най-добре да употребявате интервала сред 5 и 18 месеца.

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР