Кучето е здраво“ е остроумна приказка за КГБ и живота

...
Кучето е здраво“ е остроумна приказка за КГБ и живота
Коментари Харесай

Тъжно-смешна история за живота в СССР стана хит в Дания

„ Кучето е крепко “ е остроумна приказка за Комитет за Държавна сигурност (на СССР) и живота в система на смирение
Тази история за гротескния живот в Съветския съюз се трансформира в един от шлагерите в днешната датска литература.
Разочарование, болежка, недостиг, мигове на наслада и сълзи – с това са белязани спомените на Соня Вестерхолт. Тя израства в Ленинград, днешния Санкт Петербург, и още на млади години притегля вниманието на властимащите, като слага под въпрос тоталитарната идеология.
На нежната възраст от 21 години тя към този момент е изгубила първото си дете, развела се е, само че още веднъж среща любовта в лицето на датски студент, Оле – обич, която е следена зорко от Комитет за Държавна сигурност (на СССР) и има дълготрайни последствия.
Бракът на Соня с датчанина я прави обект на наблюдаване от страна на Комитет за Държавна сигурност (на СССР). Но страхът би трябвало да се преодолее, любовта би трябвало да победи. Разрешават й да замине за Дания, само че в случай че сътрудничи и доносничи на Комитет за Държавна сигурност (на СССР). Предател ли е тази жена? Страхува ли се да се опълчи и опълчи? Как ще премине „ желязната завеса “ и какво ще е наказването й от страна на Комитет за Държавна сигурност (на СССР)? Раздялата с Родината и околните е мъчителна, само че необратима. Това е време на тоталитаризъм, система на смирение и всеки, отклонил се от „ верния “ път, би трябвало да бъде осъден.
„ Кучето е крепко “ е като приказка, в която има тъга, оскърбление и страдалчество, сълзи на благополучие, религия в положителното и успеха, само че приказка с хубав и благополучен край.
Остроумна и печална книга, описваща с комизъм и самоирония парадоксите в едно тоталитарно общество, добре познато и в България, и цялостна с препратки към редица творби на киното и съветската литература, към пасажи от произведения на Пушкин, Булгаков и братя Стругацки, включва и живи описания на известни места и персони, измежду които и Бродски. Книга с универсални послания, без значение дали читателят живее на Изток, или на Запад.
„ Затрогващи, навеждащи на размисъл и постоянно неуместно хумористични разкази, описващи 25 години живот в Съюз на съветските социалистически републики. Невероятно значима и въздействаща книга за живота в изискванията на тирания. „ Кучето е крепко “ среща читателя с всекидневието в Съветския съюз и в същото време е предизвестие за тоталитарните трендове и систематичен гнет във всяко едно общество “
                                          Йорген Йохенсен, Berlingske
„ Забавна, печална и брутално настойчива. Безумното, неразбираемото и налудничавото в Съветския съюз Соня разказва с превъзходен студен, приглушен комизъм (…) Прочетете книгата, плачете и се смейте дружно с нея! “
                               Клаус Мекленборг, Kristeligt Dagblad 
Соня Вестерхолт е родена в Талин и израсла в Ленинград, в страна, която към този момент не съществува – Съветския съюз. Омъжва се за датчанин и през 1970 година се реалокира да живее в Дания.
Отначало работи на конвейер в пивоварната фабрика на „ Карлсберг “, след което в продължение на 10 години преподава съветски език в Копенхагенския университет. Тя открива първата в Скандинавия изложба за истински плакати, а след нея и още една. Постъпва в Датското висше учебно заведение за кино и телевизионна продукция и го приключва през 1989 година
Работи в датските малките екрани TV2 и DRTV като режисьор и продуцент. Открива и лична компания Vesterholt FilmTV. Снима над 30 документални кино лентата като продуцент и режисьор. Част от тях са копродукции на редица страни. Член е на журитата на не един интернационален кинофестивал.
През 1989 година инициира фестивала за писмено кино от страните от балтийския район Balticum FilmTV Festival в Дания
Настоящата книга авторката споделя на датски език на Брита Сьоренсен, която, както и множеството датчани, е знаела малко за живота в Съветския съюз. Творбата излиза в Дания през 2011 година и има до момента четири издания. По нея е написана пиесата монолог „ Кучето е крепко “, която CPH-Culture дефинира като „ най-хубавата датска пиеса на 2014 година “.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР