Кучетата от породата Вълчи Шпиц, или както е известна в

...
Кучетата от породата Вълчи Шпиц, или както е известна в
Коментари Харесай

Вълчи Шпиц

Кучетата от породата Вълчи Шпиц, или както е известна в родната им Холандия, Кеесхонд, незабавно сграбчват погледа с невероятната си усмивка. Те са с вълча багра, само че са доста пухкави, имат лисича муцунка, а устните им постоянно са разтеглени в усмивка.

История на Вълчи Шпиц

Историята на Вълчи Шпиц стартира през ХVII век в Холандия, където са кръстосани редица северни породи кучета. Холандците имали потребност от куче, което да е отзивчиво, да извършва служебни функционалности и да не се опасява от студовете. Вълчият Шпиц охранявал товарите на лодките и корабите, които пренасяли разнообразни типове артикули по реките. Освен това кучетата от тази порода охранявали лозя и помагали при събирането на стадата. В основаването на породата Вълчи Шпиц са взели участие Самоеди, Норвежки елкхаунди, Чау Чау, Финландски и Померански Шпицове. Различните породи са съдействали за съвършените качества на Вълчия Шпиц, както и за неговата красива осанка, която постоянно провокира възхищението на близките.

Често хората не могат да схванат каква е тази порода и считат, че това е Кавказка Овчарка с остра муцунка, прекомерно огромен Померански Шпиц. Холандците назовават Вълия Шпиц Кеесхонд, защото тази дума произлиза от две - хонд, което значи куче, и Кеес, което е умалително от Корнелиус. През XVIII век холандецът Корнелиус Де Гизелер оглавявал партия на локални патриоти и с него постоянно бил любимецът му - луксозен Вълчи Шпиц, който станал амулет на партията, на нейната мощ и военен дух. През ХХ век Вълчият Шпиц става доста известен в Съединени американски щати поради красивия си външен тип, положителния си темперамент и служебните си качества и последователно тази порода се подрежда измежду желаните домашни любимци в целия свят.

Стандарт на Вълчи Шпиц

Вълчият Шпиц е куче с съразмерно тяло и гъста четина. Мъжките представители на породата доближават до 55 сантиметра височина и 30 кг тегло, женските са високи до 48 сантиметра и тежат до 28 кг. Характерни за Вълчия Шпиц са петната към очите, които са като очила. От външния ъгъл на окото стартира тънка тъмна линия. Вълчият Шпиц има добре завършени вежди. Муцуната е със междинна дължина, стеснява се към носа, без да е прекомерно заострена. Очите са мрачно кафяви, междинни по мярка и с бадемовидна форма.

Ушите са дребни, с триъгълна форма и са изправени. Шията на Вълчия Шпиц е със междинна дължина и гладко минава в холката, гърбът е пай и леко се спуска към опашката. Коремът е спретнат, гръдният панер е добре развъртян. Крайниците на Вълчия Шпиц са мощни и мускулести. Лапите са кръгли, с черни нокти. Опашката на Вълчи Шпиц е със междинна дължина и е покрита щедро с гъста дълга четина. Опашката на Вълчия Шпиц постоянно е вдигната над гърба и завита. Козината на тялото на Вълчия Шпиц е права, груба на пипане и стои отвесно, като се издига над мекия низък пласт четина. Главата е покрита с мека къса четина, която е като кадифе на пипане. Около врата има присъща за породата грива, а на гърдите има по-дълга четина. Козината на Вълчи Шпиц е примес от сив и черен цвят, ушите постоянно са черни. Крайниците и лапите може да се кремави.

 Порода Вълчи Шпиц

Грижи за Вълчи Шпиц

Вълчият Шпиц не изисква изключително доста грижи. Той няма потребност от доста дълги разходки, само че въпреки всичко му е нужна интензивност. Вълчият Шпиц обича игрите както на открито, по този начин и в дома. Козината на Вълчия Шпиц има потребност от разресване всеки ден или през ден, с цел да наподобява добре. Когато сменя козината си, Вълчият Шпиц би трябвало да се сресва по-често. Не се предлага да се къпе по-често от два пъти годишно Вълчият Шпиц, защото това ще наруши качеството на козината му. При сплъстяване на козината тя би трябвало да се разплете и да се разреше. Козината на Вълчи Шпиц го защищава от слънчеви изгаряния и от ухапвания на инсекти, по тази причина не се предлага въобще да се подстригва. Перфектният вид за Вълчи Шпиц е в случай че може да живее на двор, само че се приспособява и към живот в апартамент. Кучетата от тази порода избират по-хладен климат, по тази причина през лятото е добре да им се обезпечава опция да се крият на сянка.

Обучение на Вълчи Шпиц

Вълчи Шпиц е доста интелигентно животно, което доста елементарно схваща какво се желае от него. Тъй като характерът му е напряко златен, към Вълчия Шпиц не би трябвало да се демонстрира експанзия по време на образованието. Дори да не успее да извърши дадена команда както би трябвало, това не се дължи на неговия дебелоглав и притежателят му би трябвало да прояви схващане. Вълчия Шпиц е подготвен на всичко, с цел да зарадва стопанина си и на драго сърце извършва всяка една команда. Благодарение на лесното образование на Вълчия Шпиц кучетата от тези породи се образоват да избавят хора, затрупани от лавини.

Хранене на Вълчи Шпиц

Можете да храните Вълчи Шпиц както със суха храна, по този начин и с консерви или с натурални артикули. Ако изберете натурални артикули за Вълчи Шпиц, е добре да обогатявате менюто му с витамини и минерали. Не се предлага да давате на Вълчи Шпиц прясно мляко, кисело и солено, пикантно и сладко, пържени храни, пушени меса и риба, тестени произведения. Вълчи Шпиц на драго сърце ще хапва телешко, заешко месо, дивеч, агнешко и пилешко месо. Свинското месо не е целесъобразно за тази порода. Твърдо сварени яйца, извара, кисело мляко, сварен ориз и попарени овесени ядки, разнообразни плодове и зеленчуци, субпродукти и обезкостена сварена риба могат да допълват менюто на Вълчи Шпиц.

Заболявания на Вълчи Шпиц

Вълчият Шпиц е крепко куче, само че има възможност да страда от някои генетично обусловени болести. Сред тях са тазобедрената дисплазия, прогресивната недоразвитост на ретината, извъртане на коляното, диабет, хипотиреоидизъм, катаракта, разнообразни типове алергии и дерматити. Вълчият Шпиц е податлив към затлъстяване, по тази причина би трябвало да се внимава с какво се храни. След като се е нахранил щедро, не се предлага към 2 часа да се движи прекомерно интензивно, с цел да не се получи приплъзване на стомаха, което може да е съдбовно за кучето.

Любопитни обстоятелства за Вълчи Шпиц

Вълчият Шпиц е освен надзирател, само че и съвършен придружител. Той се оправя идеално с ролята на бавачка и може да се оставя без терзания с дребни деца. Вълчият Шпиц е отзивчив и на драго сърце играе както с други кучета, по този начин и с котки.

 Вълчи Шпиц

Адаптирането към разнообразни условия на живот е генетично заложено на Вълчия Шпиц. Вълчият Шпиц не може да тича бързо. Той няма злокобния захват на челюстите, с който може да се похвалят доста междинни едри породи.

Тъй като Вълчият Шпиц е извънредно обществено и доброжелателно куче, то е измежду дребното породи, които се позволяват за психотерапия с аутисти и хора с душевен проблеми. Вълчият Шпиц има необикновен темперамент - той не е нападателен, не е придирчив и в никакъв случай не досажда. За Вълчия Шпиц е най-нормално да си откри ъгълче, в което да се свие и оттова да следи какво се случва. Вълчият Шпиц е подобаващ както за фамилии с дребни деца, по този начин и за възрастни хора, защото може да реши до каква степен може да си разреши по-енергична игра със стопанина си. Ако той е възрастен човек, Вълчия Шпиц ще си играе самичък и в никакъв случай няма да си разреши по-груба игра със стопанина си.

Вълчият Шпиц е доста чисто куче и няма присъщата кучешка миризма.

Недостатъци на Вълчи Шпиц

Кучето от породата Вълчи Шпиц има потребност от ранна социализация, с цел да построи вярно другарство с други кучета и с хора. В противоположен случай то може да стане недоверчиво и даже да демонстрира експанзия, което не е особено за представителите на тази порода. Докато са дребни, представителите на породата Вълчи Шпиц са темпераментни и доста любопитни. След като навършат година и половина, тези кучета са съвършени във всяко едно отношение, и се научават да овладяват силата си и да я изразходват, когато са на открито. Но до момента в който са дребни, имат потребност от място, където да тичат на воля.

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР