Кубинското правителство започва от днес да продава долари на населението

...
Кубинското правителство започва от днес да продава долари на населението
Коментари Харесай

Куба започва да продава долари на населението | Целта е да се създаде валутен пазар

Кубинското държавно управление стартира от през днешния ден да продава долари на популацията - двайсет дни, откакто стартира да купува щатска валута по курса на черния пазар, съобщи Франс прес. Мярката има за цел да се сътвори обменно-валутен пазар в страната, който да разреши легална обмяна на валута, а това от своя страна да увеличи покупателната дарба, обвързвана с националната валута, уточни министърът на стопанската система Алехандро Хил пред държавната телевизия.

Голяма част от кубинското население получава долари, изпращани от родственици в чужбина или получени от услуги, предоставени на туристи на острова. Впоследствие хората ги обменят най-често на черния пазар, тъй че остават отвън формалната стопанска система.

С желанието да извади от черния пазар придвижването на тази валута президентката на централната банка Марта Сабина Уилсон Гонсалес разгласи на 4 август, че банките и обменните бюра към този момент ще купуват долари по курс от 120 песос за един $ - колкото на черния пазар през август.

Щатската валута мощно нарастна на черния пазар, откакто през януари 2021 година Куба направи икономическа промяна, с която курсът на $ беше закрепен на 24 песос. През юни продажбата на долари на популацията беше прекратена поради липса на ликвидност.

Марта Сабина Уилсон означи, че мярката е дала удобен резултат. За двайсет дни финансовите институции са купили 10 пъти повече валута, в сравнение с са щели да купят при обменен курс от 24 песос, посочи тя.

За продажбата на долари курсът остава 120 песос, съобщи централната банкерка.

Единствено клоновете на " Кадека " (Cadeca), формалните кубински обменни бюра, ще имат право да продават долари и те ще продават единствено каквото са купили ", добави Уилсон. Продажбата на долари ще бъде единствено за жители, а не за дребните и междинни предприятия, а покупката ще бъде лимитирана до 100 $ на човек, посочи тя.

Вчера курсът на черния пазар в Куба доближи 140 песос за $, само че Алехандро Хил увери, че обменният курс за пазаруване и продажба от страната ще остане 120 песос.

В момента Куба претърпява най-тежката икономическа рецесия от трийсет години, с възходящ дефицит на храни, медикаменти и гориво поради последствията от пандемията от ковид и стягането на икономическото ембарго на Съединените щати.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР