Кубинският президент Раул Кастро ще се оттегли от поста през

...
Кубинският президент Раул Кастро ще се оттегли от поста през
Коментари Харесай

След 60 години за първи път Кастро няма да е президент

Кубинският президент Раул Кастро ще се отдръпна от поста през април 2018 година, незабавно откакто неговият правоприемник бъде определен от висшия директорски съвет, съобщи организация Франс прес (AFP).

ВИЖТЕ ИСТОРИЯТА НА ФИДЕЛ КАСТРО, КОЙТО УСТАНОВИ КОМУНИСТИЧЕСКИЯ РЕЖИМ В КУБА В НАШАТА ГАЛЕРИЯ

Това значи, че 86-годишният Кастро ще остане отпред на Куба два месеца по-дълго, в сравнение с се очакваше. Той трябваше да се отдръпна през февруари по система, обвързана с изборния календар на комунистическия режим. Изборите обаче бяха отсрочени поради мощния вихър „ Ирма “, който връхлетя островната страна през септември.

Как се стигна до Кубинската гражданска война

Ел Команданте Фидел Кастро умря

Кубинският президент се дефинира от 31-членния орган, наименуван Държавен съвет. Ръководителят на Съвета е автоматизирано президент на страната .

Държавният съвет обаче би трябвало първо да бъде определен от Народното събрание, което има към 600 места, развой, който в този момент ще се състои на 19 април, Депутатите гласоподаваха на сесия, затворена за интернационалните медии.

Раул Кастро, който публично стана президент през 2008 година, откакто беше краткотрайно настоящ президент в продължение на две години, към този момент разгласи, че няма да се кандидатира за нов мандат.
 Фидел Кастро Фидел Кастро
Това ще означи края на шестте десетилетия ръководство на фамилия Кастро. Неговият брат Фидел Кастро, който умря предходната година, управляваше страната след завладяването на властта през 1959 година отпред на лявата гражданска война.

Раул Кастро обаче се чака да остане водач на всемогъщата комунистическа партия на Куба до идващия конгрес ,

плануван за 2021 година, когато той ще е на 90 години.

Първият му вицепрезидент, 57-годишният Мигел Диас-Канел, се счита за негов правилен правоприемник. Предполага се, че точно той ще е идващият президент на Куба.

Агенцията отбелязва, че в случай че бъде определен, инженерът, роден след революцията, ще има тежката задача да наложи престижа си, да укрепи достиженията на революцията и да продължи замисления от Раул Кастро стопански преход.

Името на Раул Кастро се свързва със започването на въпреки и лимитирани социално-икономически промени в Куба, както и със забележителното възстановяване на връзките със Съединени американски щати.

През 2015 двете страни възвърнаха дипломатическите си връзки и отвориха посолствата си в Хавана и Вашингтон. Миналата година предходният американски президент Барак Обама даже посети Куба, а администрацията му даде ход на нови стопански връзки с острова.

Курсът обаче бе преустановен от настоящия жител на Белия дом Доналд Тръмп.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР