КЦМ - домакин на знаков международен форум Инж. Иван Добрев

...
КЦМ - домакин на знаков международен форум Инж. Иван Добрев
Коментари Харесай

Инж. Иван Добрев: Новото ни оловно производство е без...

КЦМ - хазаин на знаков интернационален конгрес

Инж. Иван Добрев е приключил Технически университет - София, филиал Пловдив, компетентност „ Транспортна техника и технологии ". Магистър е по „ Макроикономика " и „ Финансов мениджмънт " от ПУ " Паисий Хилендарски ". През 2001 година стартира работа като монтьор в КЦМ АД. През годините израства до ръководител-звено „ Нови планове ”, ръководител-управление „ Техническо ”, а сега е шеф на дирекция „ Развитие, проучване и поправки “ и зам.-председател на Народно събрание на КЦМ АД.

- Инж. Добрев, КЦМ 2000 Груп е хазаин на Първи интернационален конгрес на производителите на метали, ползващи технологията „ Аусмелт “. 13 страни са били претенденти за домакини. Как успяхте да преборите
конкуренцията?


- Наистина страните - кандидатки за домакинство на първото издание на конгреса, са величествен брой, а предприятията - сполучливи. Основната причина КЦМ да бъде определен за хазаин е оловното ни произвеждане. Успешният план „ Ново оловно произвеждане “ е основан на новаторски технологии, измежду които и технологията „ Аусмелт “. Той е определян като най-значимия план в металургията на оловото по света поради ниския разход на сила и лимитираното влияние върху околната среда.

- Какъв ще е фокусът на този конгрес и какви са упованията от него?

- Събитието е конгрес за основаване на мрежа от взаимоотношения и шерване на положителни практики за възстановяване и развиване на технологията за преправяне на железни първични материали при производството на олово, мед, калай и никел.

- Може ли повече елементи по отношение на технологията „ Аусмелт “?

- Тя е благосъстоятелност на финландската софтуерна компания OUTOTEC. Предназначена е за размразяване на железни първични материали при производството на олово, мед, калай и никел. Характерно за нея е преправянето на огромно многообразие от първични материали и усъвършенстването на енергийните разноски. Тази новаторска технология бързо набира известност в сектора и за интервал от 37 години са конфигурирани 70 пещи на петте континента.

- Разкажете повече за инсталацията „ Ново оловно произвеждане “ на КЦМ. Каква инвестиция е вложена в нея, кое е новаторското, с което се отличава, и какви са предстоящите изгоди за компанията?

- На първо място желая да кажа, че това е план, с който ние от КЦМ доста се гордеем, тъй като е без аналог в света. Той е част от огромния план „ Технологично обновяване и уголемение на производството на КЦМ “. В инсталацията „ Ново оловно произвеждане “ (НОП) са вложени над 100 млн. евро. Новото високотехнологично произвеждане заема 10 пъти по-малка повърхност. С горделивост можем да кажем, че сме постигнали общо понижение на разхода на сила при производството на олово с над 35% и сме редуцирали размера на софтуерните газове над 10 пъти. През 2012 година беше направена първата копка, а през 2014 година стартираха наложителните горещи проби. Три години по-късно, при започване на 2017 година, са създадени 7214 тона олово за месец януари. С това количество метал НОП осъществя заложените по план параметри, като по този метод сподели бъдещите благоприятни условия на новата технология.

- В навечерието на Деня на металурга - 5 ноември, каква е равносметката за активността на бранша в България и по какъв начин той стои на интернационалната карта?

- Секторът е измежду най-значимите за българската стопанска система. Стойността на продукцията от металургията за последната година е над 9 милиарда лв., а директно заети в сектора са над 13 000 души. Инвестициите в бранша за последните години са над 4 милиарда лв.. В международен мащаб промишлеността обезпечава металите, без които са немислими високите технологии през днешния ден.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР