/КРОС/ В Кипър ще бъдат изградени интелигентни водоснабдителни мрежи и

...
/КРОС/ В Кипър ще бъдат изградени интелигентни водоснабдителни мрежи и
Коментари Харесай

Кипър строи интелигентни водоснабдителни мрежи и нови пречиствателни станции

/КРОС/ В Кипър ще бъдат построени интелигентни водоснабдителни мрежи и нови пречиствателни съоръжения, осведоми БНР. 93 водни инфраструктурни обекти са включени в признатия от държавното управление първи Национален капиталов проект за водни планове, който е на стойност близо 1,2 милиарда евро.

С осъществяването на проекта, което би трябвало да стане до 2030 година, ще бъдат реализирани задачите, заложени в управническата стратегия, за възстановяване на водоснабдяването и рационалното потребление на водните запаси както за питейни потребности, по този начин и за напояване, акцентира министърът на земеделието и околната среда Мария Панайоту.

В ход към този момент са 33 плана на обща стойност от над 720 млн. евро, обезпечени от бюджета и европейски фондове.

Нова апаратура за обезсоляване на морската вода за потреблението й за битови цели на стойност 80 млн. евро ще бъде построена в региона на Лимасол.

2 млн. евро ще коства свързването на фотоволтаични енергийни системи с водопречиствателни и помпени станции. Прилагане на възобновими енергийни източници в процеса на произвеждане и систематизиране на вода ще докара до икономисване на разноски и сила, споделиха от министерството.

Във водоснабдителната мрежа ще бъдат въведени интелигентни технологии, като ще бъдат конфигурирани умни водомери. За тази цел за Никозия и Пафос са отделени общо 14 млн. евро. Лимасол ще сътвори своята умна система с грант от 13 млн. евро от Фонда за възобновяване и резистентност, а в Ларнака 25 000 домашен водомери ще бъдат сменени с интелигентни уреди.

В първата фаза от осъществяването на националния капиталов проект са включени и всички планове за филтриране на градските отпадъчни води, защото има издадено решение на Съда на Европейския съюз против Република Кипър за противоречие с европейската инструкция в тази област.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР