Кризата в Червено море може да оскъпи горивата у нас

...
Кризата в Червено море може да оскъпи горивата у нас
Коментари Харесай

Кризата в Червено море може да оскъпи горивата у нас до 10%

Кризата в Червено море може да оскъпи горивата у нас с 10%, предупреждава доц. доктор Васил Петков, началник на катедра " Международни стопански връзки и бизнес " във факултета " Международна стопанска система и политика " на Университета на национално и международно стопанство (УНСС). По думите му при дълготрайно задълбочаване на усложненията по веригата за доставки има възможност с изключение на петрола това да засегне и доставките на природен газ.

" Притесненията ми са главно свързани с петрола, тъй като до момента го внасяхме най-вече от съветски пристанища, а с диверсификацията в страната ще постъпва неруски нефт. Основната транспортна артерия, по която минават петролът и природният газ, да вземем за пример от Катар, е Суецкият канал, паралелно на него има и водопровод и до него няма достъп сега. В този смисъл казусът за България по-скоро ще бъде в посока горива, които ще се оскъпят поради увеличените транспортни разноски, ще набъбнат и застраховките на превозените товари и това в проценти ще се натрупа върху цените на горивата ", счита доцент Петков. По думите му, в случай че спорът продължи и в него се замесят още страни, може даже да се стигне до прекъсване на износа на горива - да вземем за пример от Иран, а по този начин те няма да доближават до крайните консуматори.

От друга страна, доцент Петков отбелязва, че все още България разполага с задоволително ресурси на съветски нефт, само че в случай че спорът продължи, резултатът от повишението на цената на петрола за България ще се усети през май-юни, като няма да е сензитивен.

Според разбора на доцент Петков измежду засегнатите браншове от нарушените вериги на доставки от рецесията в Червено море се чака да е производството на части и съставни елементи за производството на коли и като цяло секторът " Машиностроене ". Според него потребителите у нас ще усетят рецесията по цените на новите коли и по забавянето на интервала на доставката им, както и в увеличените цени на някои капиталови артикули, само че не и такива, на които сме производител, включително храни и артикули за краткотрайна приложимост.

Прогнозите на учения са, че България ще навлезе в рецесионен интервал шест до 12 месеца след Германия, където данните за третото и четвъртото тримесечие дават ясни индикации за надвиснала криза.

" Намалената икономическа интензивност в Германия ще докара до отрицателни резултати за България, тъй като ние сме стопанска система, която доставя тази страна с елементи, възли и елементи и в случай че там заводите не работят, няма да има пласмент на продукцията. Това към този момент го виждаме по последните данни за износа и вноса ни, който фрапантно понижава, а салдото ни с Европейски Съюз още веднъж е негативно ", уточни доцент доктор Петков.


 

FaceBookTwitterPinterest
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР