Кризата с коронавируса засегна сериозно и въздушния транспорт. Най-трудната си

...
Кризата с коронавируса засегна сериозно и въздушния транспорт. Най-трудната си
Коментари Харесай

Близо 80% спад на пътниците отчитат летищата във Варна и Бургас

Кризата с ковид засегна съществено и въздушния превоз. Най-трудната си година изпращат летищата във Варна и Бургас. Двата аеропорта регистрират близо 80% спад на пасажерите през тази година.

Равносметката демонстрира, че Летище Варна през тази година е обслужило малко над 600 000 пасажери, което е със 70% спад по отношение на предходната година. По-драматични са цифрите за аеропорта в Бургас, където са минали едвам 400 000 пасажери. Това е с 85% по-малко по отношение на 2019 година

"Само за съпоставяне предходната година пътникопотокът беше 5 милиона за двете летища. Така че всеки може да направи личната си оценка какъв брой сложна е била годината ", сподели пред Българска национална телевизия Димитър Биков, шеф отдел „ Авиационен маркетинг “, Летище Варна.

Очакванията за идната година са по-оптимистични. Вече има поръчки за полети от Полша, Чехия и Германия, макар несигурността в целия свят поради пандемията. Според предварителните прогнози, летищата във Варна и Бургас могат да обслужат над 2,5 милиона пасажери през 2021 година.

"Но сами виждате развиването от последните дни с британския трафик по какъв начин могат да трансформират и в двете направления нашите упования ", добави Биков.

Правят се опити в България да се върнат британските и съветските туристи. Тези два пазара бяха затворени през тази година.

"Искрено се надяваме, че на политическо равнище ще се реализира сделка за отваряне на съветския пазар, който е от изключителна значимост, изключително за летище Бургас. Също, че България ще бъде включена в „ зелен кулоар “ за британските полети и ще се възобновят полетите на огромните британски туроператори ", безапелационен е Биков.

На летищата в морските градове ще бъде открита лаборатория за антигенно и PCR тестване. При нужда ще се вършат проби на пасажерите и личния състав.

"Ние имаме сътрудник, който работи по PCR лабораторията. Сега сме в последната фаза на отварянето й. Получаваме поддръжка от разнообразни организации. Не е елементарно, тъй като те имат болни измежду личния състав си. Но ще я отворим напълно скоро ", изясни Франк Кванте, изпълнителен шеф на летищата във Варна и Бургас.

За обезпечаване на непрекъснатата отбрана на пътуващите и личния състав, се подхващат всички ограничения за сигурност. Контактните повърхности бяха обработени с нанопрепарат с продължително деяние против вируси, микроби и бактерии.

"Мисля, че най-важното е, че защитихме летищата и личния състав с нанодезинфектант. Това ни дава защита за една година. Мога да уверя всеки, който желае да лети, че сме създали всичко належащо в Бургас и Варна, всички да летят безвредно ", добави Франк Кванте.

Въпреки рецесията и сложната година, не се е наложило да се вършат огромни съкращения на личния състав. От компанията са кандидатствали по мярката 60/40, с цел да запазят служащите си.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР