Кризата предстои тепърва и трябва да действаме в тази хипотеза,

...
Кризата предстои тепърва и трябва да действаме в тази хипотеза,
Коментари Харесай

Кузман Илиев: Много е опасно в условия на предстояща криза да вдигаме данъците

Кризата следва занапред и би трябвало да действаме в тази догадка, не да плашим хората, а да осъзнаваме къде се намираме на времевата линия. Това сподели икономистът Кузман Илиев в рубриката " Парите ви на Фокус с Българска фондова борса " на Радио " Фокус ".

" Ние в условия на идна рецесия да подвигаме налозите, значи в действителност да заколим кравата, която дава млякото, това е доста рисково. Просто малко още сме арогантни, малко още не осъзнаваме какво следва. А следва един исторически тежък миг, какъвто беше 2007-2009 година рецесията, огромната криза ", сподели той.

Според него от икономическа позиция следва криза, тъй като през последните 15 години се е натрупал голям дълг, който ще тежи при повдигането на лихвите. Проблемите в банковата система на Съединени американски щати са свързани с повишението на лихвените равнища, посредством което се обезценяват активите на банките: " Това също е ситуацията и в Европа. ЕЦБ просто подвига лихвите по-бавно, по тази причина и проблемите не са се видели. За страдание това идва ".

Предстои да видим новия детайл, че държавните управления през днешния ден са много по-задлъжнели, спрямо интервала на рецесията от 2007-2009 година, съгласно икономиста, който споделя още: " Тогава междинният дълг в Западния свят беше за 70-ина % от Брутният вътрешен продукт, в този момент към този момент е над 100. Държавите са зле от позиция на финанси. И на мен това, което ми се ще, е в действителност политиците да се отнесат доста по-отговорно и в световен проект, и в България, защото рецесията ще е тежичка ".

Илиев е безапелационен, че незабавно би трябвало да се направи съответен и закостенял бюджет: " България не може да си разреши да усилва непрекъснато разноските при закъснение на приходите, тъй като тази дупка стартира да пораства, и тя пораства в някакъв смисъл непредсказуемо ".

Той акцентира, че е значимо никога да не продължава наклонността за политизиране на икономическия развой: " Разходите на държавното управление порастват в действителност стремглаво и доближават половината от стопанската система да станат, 50% несъмнено в един миг ще ударим от Брутният вътрешен продукт, което на икономически език се значи социализъм. Това значи, че страната е главен стопански състезател, това прави по този начин, че има ужасно доста корупция, специалности, които са доста значими за стопанската система да прибавят стойност, като инженери, като хора, които строят, като хора, които градят с ръцете си, те не могат да се вредят от подобен вид политическо разпределяне, това се назовава политическа лихва ".  

Според анализатора най-големият риск за България е вземането на заем от МВФ. " Той не е незабавен, не е доста на дневен ред, само че съществува. Ако България продължи да се развива фискално неблагоразумно, тя в един миг няма да има задоволително средства. Обърне ли се към МВФ, това значи смяна на курса на лв. към еврото. Това е най-негативният, рисков и ужасяващ сюжет, злокобен напряко за България, само че той е в ръцете на българските политици и българското гражданско общество. Ако в този момент разберем този сигнал, който даде служеният финансов министър и вземем съответните ограничения, това може да бъде избегнато без проблем ", в умозаключение сподели Илиев.

Живко Кръстев
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР