Кризата около коронавируса остави много хора без препитание и доходи.

...
Кризата около коронавируса остави много хора без препитание и доходи.
Коментари Харесай

Адвокат от Варна: Събирач на вземания няма право да ви заплашва, да ви оставя гладни и без дом!

 Кризата към ковид остави доста хора без прехранване и приходи. Мнозина от тях имат заеми, които не могат да разплатят в актуалният миг. По мотив на голям брой запитвания, варненският юрист Петър Николов разгласява във фейсбук потребни препоръки, с които да помогне на хора, изпаднали в ситуацията на длъжници, които не са в положение да се оправят с задълженията си и биват редовно заплашвани. Varna24.bg разгласява коментара му без редакторска интервенция:

" Във връзка с честите ви запитвания давам отговор на всички, с цел да знаят правата си. Събирач на вземания няма право да влиза в дома ви, да разказва имущества, да ви оставя гладни, без самун и без дом.

Във връзка със зачестилото изнудване по телефон над небогати и заболели хора, някои в изключително тежко положение, е нужно да знаете, че с цел да ви търси правосъден реализатор е нужно преди този момент да сте наказани с влезнало в действие правосъдно решение или влезнала в действие заповед за осъществяване, въз основа на които да е бил публикуван изпълнителен лист.

С този изпълнителен лист би трябвало да се образува против вас изпълнително дело. За всичко това вие би трябвало да сте постоянно известени. Съдебният реализатор не се обажда по телефона да ви плаши с списък на имущество. Съгласно Граждански процесуален кодекс вие би трябвало да получите известие за списък с посочено място, ден и час. Това е честа машинация, която практикуват така наречен чиновници на колектори.

Също по този начин законът брани единственото ви жилище и минималната работна заплата, респективно пенсия до минимална работна заплата от секвестиране, компенсации за безработица, други обществени плащания-помощи, издръжката на децата ви, както и имущества нужни за вашето прекарване, които са разказани в специфичен лист утвърден от Министерски съвет и оповестен в Интернет.

Затова не се хващайте на празни приказки и телефонни блъфове. Искайте за всяка дума документ за верността му. Да ви показват правосъдно решение, да ви дадат номер на дело, по което сте наказани, да ви покажат изпълнителен лист, да ви кажат кой е правосъдният реализатор.

Задайте тези въпроси или поканете колектора у вас да смъкна климатика със правосъдния реализатор и ще видите по какъв начин няма да получите логичен или прецизен отговор.

Разбирам, че сте обезпокоени и колкото да оцелявате или сте изплатили по няколко пъти изтегления дребен заем, само че когато сте в суматоха, когато ви е боязън, когато не знаете какво да вършиме, първо потърсете съвет от другар, от прочут, прочете за правата си, а най-добре потърсете оня юрист във вашия град или другаде, който да ви отбрани, да ви изясни какви са ви правата, да ви помогне да вземете решение, да подпишете или не съглашение, да платите или не, или да заведете иск, който да откри, че не дължите пари заради неналичието на контракт, обвързване, заради настъпила отминалост, заради това, че към този момент сте платили задоволително.

Пътищата са доста, от вас зависи дали ще сте по течението или ще хванете път към избавителния бряг преди да се удавите в тъмната река на задълженията ".
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР