Кризата между Вашингтон и Техеран заплашва да подпали Близкия изток,

...
Кризата между Вашингтон и Техеран заплашва да подпали Близкия изток,
Коментари Харесай

Еко: Кризата между САЩ и Иран заплашва да подпали Близкия изток

Кризата сред Вашингтон и Техеран заплашва да подпали Близкия изток ", написа френският в. " Еко ". " След гибелта на иранския военачалник Касем Солеймани, погубен в петък при американски удар в Ирак, Вашингтон и Техеран не стопират да си разменят закани. Иран към този момент не си постанова ограничавания в обогатяването на уран. В Съединени американски щати се слага под въпрос законността на нанесения удар и и употребяваните при него способи, а администрацията на президента Доналд Тръмп наподобява разграничена ", прибавя изданието, представено от Българска телеграфна агенция.

В Ирак формираният най-вече от шиити парламент, който счита американския удар за нарушаване на държавния суверенитет, гласоподава за евакуиране на американските войски - макар че на съвещанието не участваха нито депутатите сунити, нито кюрдите.

Самото приемане на подобен документ и прекъсването на дейностите на антиджихадистката коалиция към този момент слагат под опасност битката с " Ислямска страна ".

Въпреки това не е напълно несъмнено, че ще бъде взето политическо решение за евакуиране на задграничните войски от страната. Гласуваната от Народното събрание резолюция не е наложителна за държавното управление, припомнят специалисти и опозиционни политици, преди всичко кюрдски, отбелязва френският в. " Либерасион ".

Решението на иракския парламент към този момент е посмъртна победа за Солеймани, който посвети години от живота си на построяването на проирански сили в Ирак. Убийството му отслаби антииранските сили, в това число протестиращите на пл. " Тахрир " националисти, акцентира английският в. " Гардиън ".

Но макар заканите в Туитър и от трибуни в Техеран и Вашингтон, дипломацията към момента има късмет - даже единствено да избегне открита война. Единственото, което може да накара двете страни да се въздържат, са вероятните последствия.

Техеран към този момент се е сблъсквал с непредсказуемостта на Доналд Тръмп и без значение какъв брой мощно е желанието за възмездие на иранците, европейски водачи приканват иранските политици към въздържаност, напомняйки им, че всяка директна офанзива против Съединени американски щати в Близкия изток евентуално ще докара до нова ескалация от страна на Тръмп.

Много европейски дипломати акцентират в персонални диалози, че някои ирански водачи са се изказали по-предпазливо за вероятния отговор, заявявайки, че той ще бъде даден когато иранците решат и против цели, които те изберат. През последната година Техеран извършваше набези против Съединени американски щати и техните съдружници, при които можеше да отхвърли присъединяване си, употребявайки намиращи се под негово въздействие непознати сили и паравоенни формирования. Пряко нахлуване против Америка от страна на иранската Революционна армия обаче би било самоубийство.

Имайки поради тези сметки, може би има опция да се направи опит за деескалация на рецесията. По време на визитата си във Вашингтон английският външен министър Доминик Рааб ще окаже напън върху Белия дом да мисли по-стратегически за дейностите си в Близкия изток. Мнозина представители на Пентагона ще създадат същото, отбелязва в. " Гардиън ".

Конгресът на Съединени американски щати би трябвало да спре стремежа на президента Тръмп към война с Иран, приканва в. " Ню Йорк таймс " в публицистична публикация. Влиятелни републикански сенатори би трябвало да припомнят на Тръмп обещанието му да не въвлича Америка в сложни обстановки в чужбина и да му попречат да стигне по-близо до война с Иран. Президентът се е вслушвал в тях в предишното, а с приближаването на процеса му за импийчмънт пред Сената той има учредения и да се притеснява от тяхната реакция.

Имаше причина предходните американски президенти да се въздържат от убийството на един от най-влиятелните и, да признаем, кървави военни командири в района. Това е способността на Иран да дава отговор с асиметрично принуждение - прийом, който режимът в Техеран е развил до съвършенство, напомня американското издание.

Държавният секретар на Съединени американски щати Майк Помпейо съобщи в предаване на Ен Би Си, че Америка е в по-голяма сигурност след убийството на военачалник Солеймани. Ако това е по този начин, за какво обаче Държавният департамент на Съединени американски щати поучава всички американци да изоставен Ирак, пита в. " Ню Йорк таймс ".

Хасан Насрала, водачът на ливанското шиитско придвижване Хизбула, което е съдружник на Иран, акцентира през вчерашния ден, че отмъщението за убийството на Солеймани би трябвало да бъде ориентирано единствено против въоръжените сили на Съединени американски щати в Близкия изток, а не против американски жители, отбелязва в. " Вашингтон пост ". Според Насрала пострадването на елементарни американци единствено ще ускори позициите на Тръмп. Голямата цел би трябвало да бъде прогонването на войските на Съединени американски щати от Ирак, добави той.

Според анализатори Хизбула не желае да се замесва в по-голям спор на страната на Иран в миг, когато Ливан е разтърсван от антиправителствени митинги.

Групировката съвсем е съумяла да образува ново ливанско държавно управление под управлението на номиниран от нея министър председател, споделя Маха Яхия, оглавяваща Близкоизточния център " Карнеги ". Но до този триумф няма да се стигне, в случай че Ливан се замеси в спор. " Ситуацията в Ливан е толкоз нестабилна, че съгласно мен всяка реакция ще бъде по-умерена ", акцентира Яхия. /БТА
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР