“Кризата е много сериозна и тя засяга всички. Високите сметки

...
“Кризата е много сериозна и тя засяга всички. Високите сметки
Коментари Харесай

Фандъкова: Правим всичко възможно, за да няма спиране на тока в подлезите или режим на уличното осветление

“Кризата е доста сериозна и тя визира всички. Високите сметки за газ и ток се отразяват на всички браншове. Общините предоставяме над 80 % от публичните услуги в страната. Всички браншове – градски превоз, детски градини, учебни заведения.. всички те страдат”. Това съобщи пред Нова тв кметът на София Йорданка Фандъкова.

По думите й до този миг Столичната община съумява да се оправи с посрещането на потребностите на всички сфери. „ Средно към 30 % понижиха пасажерите в „ Метрополитен”, което значи и спад на приходите. Повишаване на цената на билетчето не е решение, то ще докара до спомагателен отлив на пасажери. Но има действителна заплаха от разреждането на линиите, в случай че не получим поддръжка от държавата”, акцентира столичният градоначалник.

След среща в Министерство на финансите е получена поддръжка, с цел да може превозът да бъде подкрепят, най-малко отчасти.

„ Правим всичко допустимо да не допуснем прекъсване на тока в подлезите, да въведем режим на уличното осветяване или да оставим неосветени парковете и детските площадки”, съобщи Фандъкова. На този стадий няма заплаха и за действието на общинските лечебни заведения. „ Столична община дофинансира всички услуги. Компенсираме съвсем всички браншове. Тази година ще заложим още веднъж към 10 милиона за дофинансиране на лечебните заведения. Водим дейни диалози с МФ, чакаме решения”.

Предстоят диалози в СОС за цената на репатрирането на коли и слагането на санкции. „ Възможно е да има несъмнено покачване в частта за по този начин наречените „ паяци”, само че това не стои на дневен ред. Част от приходите от „ синя” и „ зелена зона” се насочват към поддръжка на градския превоз, тъй като той не може да се самоиздържа”.

Фандъкова разяснява и проблема със отговорностите на „ Топлофикация”. „ Няма заплаха все още софиянци да останат на студено”, увери тя.

По отношение на ограниченията, наложени поради пандемията, тя акцентира, че РЗИ прави инспекции, защото спазването на заповедта на здравните управляващи е в техните компетенции. „ Увеличен е броят на леглата за бременни и дребни деца с COVID-19 със заповед на РЗИ. Имаме към една трета свободни интензивни кревати в София”.

" Имаме 14 детски градини в градеж. Още 17 са със подписан контракт за план. София се нуждае от повече детски градини, тъй като непрестанно се разраства. Винаги съм казвала, че родителите в София нямат толкоз потребност детската градина да е безвъзмездна, а да има повече детски градини ", уточни тя.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР