За православните християни Разпети петък е най-тъжният ден от годината. Този

...
За православните християни Разпети петък е най-тъжният ден от годината. Този
Коментари Харесай

Днес е Разпети петък

За православните християни Разпети петък е най-тъжният ден от годината. Този ден е отдаден на Христовото разпятие, кръстната гибел и полагането на Исус Христос в гроба. 

Сутринта, към 9 часа, във всички храмове Светата плащеница се изнася за поклонение. През целия ден вратите са отворени, тъй че християните алегорично да се поклонят пред гроба Господен. 

Преди началото на службата, в средата на храма се издига алегоричен " гроб " Христов, декориран с цветя. По остаряла традиция вярващите минават под църковната маса, като поклонение пред Спасителя. Пред Радио България богословът Александра Карамихалева изясни смисъла на ритуала:

" С провирането си под масата на колене слизаме в гроба, умираме за досегашното си " Аз ", и излизаме от другата страна, възродени за нов живот ".

Вечерта към 19 часа се отслужва " Опело Христово ", което изобразява полагането на тялото на Исус в гроба. 

Веднага след Тайната вечеря, в нощните часове, Юда Искариотски предава Исус Христос на първосвещеника. Исус е задържан и заведен при първосвещениците Анна и Каяфа. Там той е съден, удрян, унизяван.

След това е заведен на съд при Пилат Понтийски, който искал да пусне на независимост Исус Христос и да не го убива, само че се съобразил с настроената от първосвещениците и тълпата, която споделя " Разпни го ". Пилат алегорично измива ръцете си от прегрешението и подрежда Христос да бъде разпнат, отдръпва се в своите палати, а Исус остава в ръцете на римските бойци.

Страданията на Спасителя не престават, като бойците му се присмиват, намятат го с багреница и му поставят трънен венец. Бичуват го и го карат да носи тежкият кръст, положен на раменете му по пътя за хълма Голгота.

Христос е разпънат по обяд, в шестия час денем. Престоява на кръста в страдания за целия свят, за цялото човечество няколко часа. 

" Разпъването на кръст е най-тежкото наказване в Римската империя разпъването на кръст, защото носи непоносими премеждия на наказания ", изяснява Десислава Панайотова от Културно-просветния отдел на Светия Синод.

Около 3 ч. следобяд Христос възкликва към Отца си – " В твоите ръце предавам духа си " и умира като човек.

" Това е денят на нашето възмездие, защото почтеният агнец бе рискуван и се пожертва за цялото човечество, с цел да имаме живот и да го имаме в обилие ", разясни Панайотова.

Поради това разпети петък е ден на цялостен печал и най-строг пост. 

Тази година българската църковна делегация не пътува до Йерусалим за преместването на Благодатния огън в България.

Решението беше взето от Светия синод в края на април. Причината - ескалацията на напрежението в Израел.

Затова на Велика Събота ще бъде взет Благодатен огън от предходната година, който се пази в храмовете " Свети Александър Невски " и " Света Неделя ".

Той ще бъде пренесен до Светия синод, откъдето ще стигне до всички църкви в страната. 
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР