Криза в белгийското здравеопазване - липса на персонал и свободни

...
Криза в белгийското здравеопазване - липса на персонал и свободни
Коментари Харесай

Болниците в Белгия останаха без легла и персонал заради COVID-19

Криза в белгийското опазване на здравето - липса на личен състав и свободни кревати в лечебните заведения. В няколко огромни лечебни заведения в страната затварят цели отделения, тъй като няма кой да работи в тях. А в Гент оповестиха, че към този момент няма да пазят места в интензивни отделения особено за инфектирани с COVID-19, предава Българска национална телевизия.

Болничните кревати и чакални не са празни, тъй като няма пациенти, които се нуждаят от лекуване. Пациенти има, само че не и личен състав. Заради заболяване или изтощеност, броят на медицинските сестри е намалял с 30%.

" Тъжно е, тъй като личният състав е заставен да работи в непостижим режим. Това поделение е затворено, което пък значи, че другите са претъпкани, а сътрудниците там изнемогват ", споделя Мириам Серонт, старша сестра.

Недостиг на медицински сестри има и в университетска болница " Еразъм " в Антверпен. Стига се до моменти, в които пациенти, пристигнали за планови интервенции, са връщани по домовете си.

" Знаехме, че този ден рано или късно ще пристигна. Професията здравна сестра от дълго време не е атрактивна, а и не се прави задоволително, с цел да бъде разпространявана. Ковид рецесията беше единствено катализатор на този развой ", споделя Шантал ван Кутсем, основна сестра в болница " Еразъм ".

Университетската болница в Гент има славата на една от най-хубавите в страната. Заради неналичието на свободни кревати и на медицински личен състав, от там оповестиха, че повече няма да пазят свободни кревати в интензивното поделение особено за инфектирани с COVID-19.

" През миналите две седмици се наложи да понижим потенциала на операционните с 10%. Сега ще го понижим с още 10 и към този момент една на всеки 5 операционни няма да действа. Просто нямаме личен състав. А и болшинството от COVID-пациентите, които попадат в интензивно поделение, е можело да го избегнат, в случай че се бяха ваксинирали. Всички ще не престават да бъдат лекувани, само че просто към този момент няма да даваме приоритет на една група пациенти, за сметка на друга ", споделя Франк Вермасен, основен доктор в Университетска болница в Гент.

Близо 2100 са пациентите с Коронавирус в белгийските лечебни заведения. 418 - в интензивно поделение. На ден умират към 20 души. 80% от 11-милионното население е имунизирано.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР