Криза и недостиг на лични лекари, особено педиатри. Предупреждението идва

...
Криза и недостиг на лични лекари, особено педиатри. Предупреждението идва
Коментари Харесай

Недостиг на лични лекари и педиатри: Къде проблемът е най-сериозен?

Криза и дефицит на персонални лекари, изключително педиатри. Предупреждението идва както от работещите в системата, по този начин и от родители, които все по-трудно намират кой да поеме грижата за здравето на децата им. Проблемът визира цялата страна, само че има региони, в които обстановката е сериозна.

Според данните на Здравната каса - едно джипи в Кърджали, да вземем за пример, има приблизително по към 3200 пациенти. Именно там има най-голяма липса на експерти. Сериозен дефицит има и в Разград, Търговище и Бургас. За съпоставяне - в столицата едно джи пи приблизително се грижи за 1700 пациенти, въпреки да има доктори и с в пъти повече записани.

Д-р Кремена Желева твърди, че документите е изчезнала по време на ремонт в поликлиниката

Най-малък междинен брой пациенти имат персоналните лекари в Плевен - по 1300 души.

Практикуващите персонални лекари в страната са към 3783, регистрират от Здравната каса, което е извънредно незадоволително. Педиатрите в извънболничната помощ са още по-малко - едвам 550 за цялата страна, сочат данни на лекарския съюз.

Младите медици и в двата случая са малко. Така, на процедура се оказва, че даже и за новородените бебета намирането на доктор става все по-трудно.

Д-р Захаринка Гочева е измежду натоварените лекари. Казва, че работата с деца е характерна - бебетата се преглеждат всеки месец. „ Като джипита остават единствено общипрактикуващи лекари, които не постоянно имат задоволително добра подготовка, с цел да работят с деца, по тази причина просто отхвърлят да записват “, споделя тя.

От здравната каса припомнят, че пациентите имат право свободно да избират персоналния си доктор. При възможен отвод на общопрактикуващия доктор да запише дете в пациентската си листа, родителите могат да се извърнат към съответната районна здравноосигурителна каса.

„ Не се отпускат места за педиатрия, не са положителни изискванията, при които се работи, най-ниско платените клинични пътеки са в педиатрията. Как чакаме да има педиатри? “, споделя доктор Гочева.

Проблемът от ден на ден ще се задълбочава, тъй като съгласно данни на лекарския съюз едвам към 10 на 100 от персоналните лекари са на възраст под 50.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР