Критично е нивото на река Дунав, особено в германския и

...
Критично е нивото на река Дунав, особено в германския и
Коментари Харесай

Опасно ниско е нивото на река Дунав

Критично е равнището на река Дунав, изключително в немския и унгарския сектор. Заради високите температури и неналичието на превалявания през последните дни, ниски са и водите и в българския сектор, където са се образували осем прага. Вече има и два заседнали кораба.

Единият транспортен съд е затънал от 10 дни в плитчините на Дунав над Сомовит, другият е украинска самоходка.
Инж. Павлин Цонев, изпълнителен шеф на Агенцията за изследване и поддържане на плавателния път по река Дунав: Нашият сектор, който е най-труден - с доста острови, с неукрепени крайбрежия, с доста ерозия, което оказва въздействие и върху дълбочините, които следим. И това естествено води до ограничение и затрудняване на корабоплаването.
Всички капитани са предизвестени да съблюдават наложените ограничавания по реката.
Кап. Иван Жеков, шеф на „ Речен контрол ", Изпълнителна организация „ Морска администрация " - Русе: Трябва всички участници в транспортния развой да съблюдават разпоредбите и да не позволяват засядане.
Най-тежко е положението в речните сектори, които не са драгирани. Един от тях е в региона на силистренското село Попина. Там сега е маркиращият транспортен съд " Вит ", който към този момент е обозначил нов плавателен път.
Инж. Павлин Цонев - изпълнителен шеф на Агенцията за изследване и поддържане на плавателния път по река Дунав: За в този момент главният затруднител на корабоплаването е в региона на Попина, на остров Гарван, където дълбочините са от порядъка на 2.10 - 2.20 метра. Но се надяваме сътрудниците като извършат хидрографските действия след маркиране на новия път, да имаме по-добри условия за тези, които пътуват.
Въпреки ниското равнище на реката, круизните кораби и корабите с по-леки товари по българското поречие плават, само че с нараснало внимание.
Инж. Павлин Цонев, изпълнителен шеф на Агенцията за изследване и поддържане на плавателния път по река Дунав: Пасажарските кораби газят по-малко, в рамките на метър и 60 и това към този момент не ги затруднява.
Ако не завали, прогнозата за идващите дни е равнището на Дунав да продължи да се намалява и ситуацията по реката още да се усложни.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР