Кристиян Шкварек, фейсбукКристиян ШкварекДа започнем седмицата с една изключително позитивна

...
Кристиян Шкварек, фейсбукКристиян ШкварекДа започнем седмицата с една изключително позитивна
Коментари Харесай

Една малка победа на разума. Магистрала „Струма“ все пак ще има

Кристиян Шкварек, фейсбук
Кристиян Шкварек
Да стартираме седмицата с една извънредно положителна и значима вест:

Спирането на градежа на Автомагистрала „ Струма “ през Кресненското дефиле от предходния министър на околната среда Борислав Сандов бе анулирано. Магистрала ще има.

Участъкът през Кресненското дефиле е най-смъртоносният в цялата страна и е коствал живота на стотици хора. През годините, обаче, построяването на автомагистрала през него бе неведнъж спирано посредством непрестанно прибавяне на нови и нови условия от „ Зелените “, които целяха по всякакъв начин да саботират плана. Усилията им изглеждаха, че са се увенчали с цялостен триумф след сформирането на кабинета на „ Промяната “, когато Борислав Сандов бе изработен министър на околната среда. В последния си ден като министър, тъкмо в 17.00 часа – последния си час като подобен, Сандов де факто ликвидира автомагистрала „ Струма “ през Кресненското дефиле.

Според някои специалисти по тематиката „ Зелените “ го вършиха в интерес на избрани швейцарски компании за създаване на тунели, заради което непрекъснато упорстваха автомагистралата да минава през самата планина, което щеше да оскъпи и забави плана неведнъж. Според други теории пък си беше подбудено от най-обикновени политически дивиденти и активизъм, а не намерено лобиране в интерес на компании.

Аз нямам визия за какво „ Зелените “ го вършиха, само че обстоятелствата са, че този дълготраен бойкот на построяването на автомагистрала през Кресненското дефиле от тяхна страна добави десетки, в случай че не и стотици ненужни жертви. Всички тези жертви би трябвало да тежат на съвестта на въпросната политическа групировка и хора като Сандов и Белев, без значение дали саботираха поради лобизъм, политика или активизъм.

В последна сметка националният съвет по биологично многообразие одобри разновидността на маршрута, който беше подготвен още в края на 2019 година Магистрала, въпреки всичко, ще има, въпреки и след години закъснение.

Една дребна победа на разсъдъка.

 
Източник: breaking.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР