Крис Мегерян, Асошиейтед пресПрезидентът Джо Байдън ще се изправи пред

...
Крис Мегерян, Асошиейтед пресПрезидентът Джо Байдън ще се изправи пред
Коментари Харесай

АП: Предизвикателствата пред Джо Байдън при първото му пътуване из Близкия изток

Крис Мегерян,
Асошиейтед прес

Президентът Джо Байдън ще се изправи пред калейдоскоп от провокации, когато отиде в Близкия изток тази седмица - първото му пътешестване до такава степен, откогато е встъпил в служба. След като американските войни в Ирак и Афганистан към този момент са в огледалото за назад виждане, Съединените щати преоценяват ролята си в района в миг, когато фокусът им се е изместил към Европа и Азия.

Ето някои от главните въпроси, които ще бъдат наранени по време на пътуването на Байдън.

Израелско-арабско съдействие

Байдън ще стане първият президент на Съединени американски щати, който ще пътува непосредствено от Израел, първата му дестинация, до Саудитска Арабия, последната му спирка преди да се върне във Вашингтон. Маршрутът е отражение на по-приятелските връзки сред Израел и арабските му съседи - тектонична смяна, която преоформя политиката в района.

При ръководството на президента Доналд Тръмп Израел възстановява връзките си с страни като Обединените арабски емирства посредством Авраамовите съглашения. Въпреки че никой не чака Израел и Саудитска Арабия да разгласят публични дипломатически връзки по време на пътуването на Байдън, могат да бъдат подхванати по-постепенни стъпки, като да вземем за пример разрешаване на израелски търговски полети да минават над кралството на път за други близки страни.

Освен това към този момент се следи внезапно увеличение на съдействието в региона на сигурността, ръководено от Централното командване на въоръжените сили на Съединени американски щати, което управлява интервенциите в района. Джон Кърби, представител на Белия дом по въпросите на националната сигурност, съобщи, че зараждащото се военно партньорство има за цел да насърчи основаването на районна система за противовъздушна защита, която би могла да защищава от ирански балистични ракети и безпилотни самолети.

Иранската нуклеарна договорка

Заплахата от Иран е един от главните тласъци за Израел и арабските страни да работят в по-тясно съдействие и този въпрос евентуално ще бъде главен акцент в срещите на Байдън. Израел преглежда Иран като най-голямата опасност за себе си, а сунитските арабски страни считат шиитски Иран за рисков съперник за районна власт.

Ключов въпрос е намирането на най-хубавия метод да се попречи на Иран да създаде нуклеарно оръжие. Смята се, че Техеран е по-близо от всеки път до постигането на тази цел. Байдън желае да съживи нуклеарното съглашение, реализирано от президента Барак Обама през 2015 година и изоставено от Тръмп през 2018 година, само че договарянията наподобява са в застой.

Израел, за който мнозина считат, че е единствената нуклеарна страна в района, въпреки да не признава, че разполага с такива оръжия, се опълчи на договорката. На него не му хареса, че съглашението лимитира обогатяването на уран от Иран единствено за избран интервал от време и не визира програмата за балистични ракети на Иран или други военни действия в района. Сега Израел приканва за увеличение на глобите, с цел да се окаже напън върху Техеран да се съгласи на по-всеобхватно съглашение.
Очаква се Байдън да посети една от израелските съоръжения за противоракетна защита, като се опита да увери израелците, че Съединени американски щати са ангажирани със отбраната на страната.

Израелско-палестинският спор

Въпреки че Израел построява по-тесни връзки с арабските страни, не се вижда прогрес в разрешаването на продължаващия от десетилетия спор с палестинците.
Всъщност някои палестинци се усещат изоставени от арабските водачи, които са постигнали свои лични договорености с Израел посредством Авраамовите съглашения. Това стана, без да се обезпечи прогрес към задачата на палестинците за самостоятелна страна в анексирания от Израел Източен Ерусалим, окупирания Западен бряг и Газа - земи, които Израел завзема през войната в Близкия изток през 1967 година

Нарастват и подозренията, че на този стадий въобще е допустимо да се реализира решение с две страни, защото Израел прекара десетилетия в разширение на селищата, в които в този момент живеят стотици хиляди еврейски заселници. Израел упреква за продължаващия спор палестинското принуждение и отхвърли на палестинските водачи да одобряват предходни оферти, които съгласно Израел биха им обезпечили страна.

По време на пътуването си Байдън възнамерява да посети във Витлеем Махмуд Абас, ръководителя на Палестинската автономност. Но е малко евентуално да има опция да подтикне него или израелския министър председател Яир Лапид към възобновяване на договарянията. Палестинската автономност, която ръководи елементи от окупирания Западен бряг, става все по-непопулярна и автократична през последните години. Лапид е длъжностен министър-председател, до момента в който Израел се приготвя за нов кръг избори по-късно тази година.

Човешки права

Байдън евентуално ще се сблъска с още по-сериозни последствия от гибелта на палестинско-американската журналистка Ширин Абу Акле, която беше убита преди два месеца. Анализът, осъществен под наблюдението на Съединени американски щати, допуска, че тя е била убита от израелски бойци, които са правили обиск наоколо, само че не дава дефинитивно умозаключение. Неясният резултат докара до повече яд, в сравнение с изясненост.
Отношението към публицистите също ще бъде в центъра на вниманието при визитата на Байдън в Саудитска Арабия. Американското разузнаване счита, че престолонаследникът на кралството Мохамед бин Салман евентуално е одобрил убийството на Джамал Хашоги, живеещ в Съединени американски щати коментатор на „ Вашингтон пост “, който подлагаше на критика режима. Убийството беше осъществено през 2018 година от сътрудници, работещи за престолонаследника, в саудитското консулство в Истанбул.

Десетки деятели, писатели, умерени духовници и икономисти не престават да са в пандиза поради рецензиите си към Мохамед бин Салман. Малцината, които бяха освободени, като блогъра Раиф Бадауи и защитничката на правата на дамите Луджаин ал Хатлул, са изправени пред дългогодишни забрани за пътешестване и не могат да приказват свободно. Някои високопоставени членове на кралското семейство бяха задържани или активите им бяха иззети, а други бяха принудени да отидат в заточение.

Въпреки репресиите, престолонаследникът се счита за движеща мощ за промените. Саудитска Арабия наподобява и е възприемана по напълно друг метод спрямо отпреди единствено пет години, когато религиозната полиция към момента обикаляше по улиците и наказваше дамите за носенето на ослепителен лак за нокти в моловете, постановяваше полова сегрегация на публични места и нареждаше на заведенията за хранене да изключват фоновата музика. Жените към този момент могат да карат, да пътуват в чужбина без разрешението на родственици мъже и да посещават спортни събития на игрища, които в миналото са били предопределени единствено за мъже. Киносалоните и концертите, в това число този с присъединяване на поп звездата Джъстин Бийбър, имат поддръжката на държавното управление - сериозна смяна след десетилетия на ултраконсервативно уахабитско въздействие.

Производство на нефт

Байдън евентуално ще се изправи пред напън да смекчи рецензиите си към положението на човешките права в Саудитска Арабия, с цел да убеди кралството и неговите съседи да добиват повече нефт, с цел да се стигне до облекчение след месеците на високи цени на бензиностанциите.

Анализатори в енергийния бранш споделят, че водачите не би трябвало да се надяват на това. " Ако по-късно пътешестване жителите чакат по-ниски цени на бензина, мисля, че ще бъдат разочаровани ", споделя Саманта Грос, шеф на самодейността за енергийна сигурност и климат в института " Брукингс ".
Саудитците, които са измежду най-големите производители на енергоизточници в света, към този момент създават покрай цялостния си потенциал от 11 млн. барела нефт дневно. А членовете на ОПЕК+, в това число саудитците, евентуално ще бъдат внимателни, когато става въпрос за претенции от страна на Съединени американски щати.

През 2020 година, когато пандемията от ковид съществено ограничи пътуванията, Тръмп прикани ОПЕК+ да понижи производството, защото петролната промишленост на Съединени американски щати се разклати. Сега, когато съветската инвазия в Украйна увеличи цените, Байдън желае ОПЕК+ да създава повече, макар че има опасения за надвиснала световна криза.

Повишените цени на петрола са просто добре пристигнали за саудитците, които са фактическият водач на ОПЕК+. Кралството заяви, че цената на износа му на недопечен нефт е била към 1 милиарда $ дневно през март и април, което съставлява 123-процентно нарастване в съпоставяне със същия интервал на 2021 година

Индия

Докато Байдън пътува в Близкия изток, се оформя и друго партньорство. Той ще свика виртуална среща на върха с водачите на Израел, Индия и Обединените арабски емирства под ново название - I2U2.
Това може да наподобява като малко евентуален общ брой от страни, само че има очаквания от него да произлезе продуктивно съдействие. Навдип Сури, някогашен дипломат на Индия в ОАЕ, съобщи, че самодейността цели сливане на израелски технологии, капитал от ОАЕ и индийски умения.

" Наблюдаваме оживление в района и за Индия е по-добре да бъде на масата, в сравнение с да не е ", добави той.
Нед Прайс, представител на Държавния департамент на Съединени американски щати, съобщи, че има доста благоприятни условия за задълбочаване на връзките.
„ Има редица области, в които тези страни могат да работят дружно, без значение дали става въпрос за технологии, търговия, климат, КОВИД, а евентуално даже и в областта на сигурността “, сподели той.
Талмиз Ахмед, някогашен дипломат на Индия в Саудитска Арабия, допусна, че съдействието в региона на сигурността ще има граници, и е скептично надъхан към новата самодейност.
Ахмед означи, че Израел е „ споделил, че е срещу Иран. Няма по какъв начин Индия да се причисли към съюз против Иран ".

Източник БТА
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР