Криптоборсата FTX подаде документи за защита от фалит по Глава

...
Криптоборсата FTX подаде документи за защита от фалит по Глава
Коментари Харесай

Борсата FTX изпадна в несъстоятелност и отново удари криптопазарите

Криптоборсата FTX подаде документи за отбрана от банкрут по Глава 11 в Съединени американски щати, а нейният основател и изпълнителен шеф Сам Банкман-Фрайд напуща, заяви Financial Times. Искането идва единствено няколко дни, откакто се разбра за ликвидните проблеми на, до скоро, третата по величина платформа за търговия, което докара до един от най-големите сривове на пазара на виртуални валути през тази седмица. Платформата не е съумяла да отговори на настояванията за изтегляне на средства от нейни клиенти. Преди няколко дни импровизирано стана ясно, че в нея има недостиг от 8 милиарда $. Имаше и вид тя да бъде избавена от Binance, само че

Искането за отбрана от банкрут е подадено във федерален съд на Делауеър и визира американските интервенции на FTX, маркет-мейкуъра й Alameda Research. Под отбраната на Глава 11 фирмите ще могат да продължат да работят, откакто изработят проект за активността си и преструктуране на отговорностите, без да станат обект на наложително събиране. През юли сходни претенции подадоха основаната в Ню Йорк платформа за търговия с криптовалути Voyager Digital Holdings и нейният канадски филиал (спасени от самите FTX), както и Celsius.

FTX е записана на Бахамите частна компания с външни вложители, като последният рунд финансиране я беше оценил на 32 милиарда $. Сред фондовете акционери са SoftBank, Temasek, LightSpeed Ventures, Tiger Global, Sequoia Capital, BlackRock както и други. По-рано в петък бахамските управляващите замразиха активите на FTX, от уеб страницата не могат да се теглят средства, не се предлага и депозирането им.
Една от най-големите крипто звезди и изпълнителен шеф на FTX Сам Банкман-Фрайд напуща. Източник: Reuters
След новината за несъстоятелността цените на криптовалутите още веднъж поеха надолу. Биткойн падна с съвсем 6% при новината за банкрута, достигайки дъно от 16 500 $, сходен е спадът и при Ether.
Реклама
Сривът на FTX слага въпроси и за бъдещето на две криптобанки, които бяха избавени от нея преди едвам няколко месеца - BlockFi и Voyager, които бяха ударени поради колапса на Terra. Докато Voyager беше в дословен банкрут, BlockFi съумя да се избави с финансова помощ от FTX.

Компанията разрешава тегленето на заеми с поръчителство върху крипто, както и изплаща лихви върху депозити още веднъж в криптовалути - т.е. нерегулирана банкова активност, която минава под радара на регулаторите поради крипто детайла. BlockFi към този момент разгласи, че стопира тегленията от платформата си, до момента в който няма изясненост какво ще се случи с FTX. Според изказването на компанията тя е схванала какво се случва с FTX от Twitter.

Проблемите на FTX най-вероятно ще имат съществени последници за крипто промишлеността - първo идва рецесията на доверието. Сам Банкман-Фрайд беше считан за един от най-сериозните представители в бранша, на който мнозина се доверяваха. Краха на борсата, която към този момент ще продължи да работи обаче, може да уплаши доста дребни вложители, разясняват от Bloomberg. На равнище регулации най-вероятно ще има ответни дейности от страна на иснтитуциите, които ще затегнат режима на издаване на лицензи и интервенциите на тържищата.
Свързани публикации Интрига с политическа oкраска сред FTX и Binance удари криптопазарите 8 ноември 2022, 18:26 Как да изберем криптоборса 28 октомври 2022, 12:02 Стейбълкойните на тържищата Huobi и Binance за малко изгубиха връзка с $ 19 август 2022, 13:13 Борсата FTX може да купи криптобанката BlockFi против едвам 1% от последната ѝ оценка 1 юли 2022, 13:41 Вижте още публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Капитал
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР