Криптобанката Nexo КомпанииNexo заплаши България с дела за стотици милиониКомпанииПрокуратурата

...
Криптобанката Nexo КомпанииNexo заплаши България с дела за стотици милиониКомпанииПрокуратурата
Коментари Харесай

„Второто най-голямо след КТБ“: Четирима обвиняеми по делото срещу Nexo

Криптобанката Nexo КомпанииNexo заплаши България с каузи за стотици милиониКомпанииПрокуратурата разказа Nexo като пирамида от кухи компании с незаконни клиенти
Четирима упрекнати – двама търсени (вероятно напуснали България) и двама с наложени гаранции за по 1 млн. лева, предпазени очевидци, нарушени наказания против Русия и Иран и следи, водещи към „ Хамас “. Така в резюме прокуратурата и Националната следствена работа обрисуваха наличната все още информация по следствието на криптокомпанията Nexo.

Наред с това, сагата бързо съумя да придобие и политически темперамент, подхваната първо от медиите, а през днешния ден подчертана от службите по време на специфична конференция. Разследването бе несъмнено като „ неповторим в международен мащаб “ случай, а особено за рамките на България – като второто по мащаб по-късно за КТБ.

По думите на Борислав Сарафов, шеф на Националната следствена работа, такова следствие няма по какъв начин да се води независимо, като загатна за сътрудници от Съединени американски щати, Англия и други страни. България била сложена в „ авангарда “, тъй като обвинените и активността на незаконната група са отсам. Той акцентира, че службите са подхванали дейности още през септември (б.р. – по това време осем американски щата повдигат обвинявания против Nexo).
Какво се знае досега
На четиримата обвинени са повдгнати обвинявания за пране на пари, данъчни закононарушения, компютърни закононарушения и банкова активност без лиценз.

Повдигнато им е обвиняване за това, че от началото на 2018 година до 12 януари 2023 година на териториите на България, Англия, Ирландия, Швейцария и Каймановите острови са взели участие, а един от тях е и управлявал, проведена незаконна група с користна цел – пране на пари, данъчни закононарушения, компютърни измами и банкова активност без лиценз. На всички обвинени е наложена възбрана за овакантяване рамките на нашата страна “, уточни Сарафов.

За двама от тях се допуска, че са напуснали България.

Засечени са транзакции от платформата на Nexo към лице, уличено във финансиране на палестинска терористична група. Името му е Махмуд Мохамед Махмуд Айеш, а самоличността му е открита от израелските служби за сигурност.

Има открити транзакции от страна на глобената от Съединени американски щати съветска криптоборса Garantex към адреси, които принадлежат на Nexo, както и към глобени в Иран.

Събрани са данни и за транзакции на Nexo към адреси в криптоборси, свързани с разнообразни киберпрестъпления, darknet пазари, адреси, свързани с опити за изнудване.

Установени са и транзакции към Nexo от финансови компании, разследвани за капиталови измами.

Разпитани са над 20 очевидци, някои от които анонимни. Разпити се организират и сега, в кабинета на следователите. Някои от очевидците са изразили опасения за своята сигурност и ще бъдат включени в програмата за отбрана на очевидци.

С авансово позволение на съда са претърсени 15 обекта – офиси и жилищни домове. По необходимост службите са влезнали в още два обекта, свързани с лица от компанията. Иззети са голям брой компютри, пари, криптоактиви, както и 35 скъпи картини на известни художници, като Салвадор Дали и Пикасо.

Въпросните творби на изкуството, дружно с откритото владеене на скъпи парцели в страната и чужбина, обрисуват хора с големи благоприятни условия.
Политическият нюанс 
На въпрос дали обвинените или други лица от редиците на Nexo са свързани с политици и партии, Сарафов насочи вниманието към среща от предходната година. Тя била инициирана от някогашен финансов министър, на нея били поканени компании от бранша и са се обсъждали законодателни промени, които да дадат опция на разплащателната система на БОРИКА да разрешава криптотранзакции.

Сарафов не назова имена, нито сподели дали срещи участниците в срещата също тече следствие.

Ако обявата е била забавна и потребна за Вас, не пропускайте да ни последвате в обществените мрежи Фейсбук, LinkedIn, Twitter и Instagram, както и да се запишете за E-mail бюлетина ни. За вести, свързани с екологично, обществено и корпоративно ръководство (ESG), посетете профилирания уебсайт ESGnews.bg.
 Economic.bg News Запишете се за нашия бюлетинNexo следствие обвинени доказателства ПоследниНай-четениКомпании 0 „ Второто най-голямо след КТБ “: Четирима обвинени по делото против Nexo Бюджет и финанси 72 Вносът на непознати артикули в България допира рекордните 100 милиарда лева Политика 452 „ Лукойл “ получи възбрана да изнася горива от България Политика 888 Депутатите изненадващо прекратиха концесията на „ Росенец “ Енергетика 21485 „ Елхим-Искра “ създаде индустриална батерия, подобаваща за ВЕИ Любопитно 10240 Шведска компания откри най-голямото находище на редкоземни метали в Европа Компании 8466 Прокуратурата разказа Nexo като пирамида от кухи компании с незаконни клиенти Компании 7086 Български и непознати служби претърсват офисите на Nexo в София Всички новиниОще от КомпанииВиж всичкиТалантите от „ Бон-Бон “ стават посланици на младежката стратегия на Пощенска банка Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР